My swojego E 516 B mamy dopiero pierwszy sezon, silnik oryginalny nigdy nie rozbierany ani wyjmowany (tak mi się wydaje żadnych śladów na śrubach mocujących silnik, wtryskach czy innych elementach nie ma). Kombajn jest z 87 roku ile ma mth tego to ja nie wiem na pewno nie mało. Paliwa też spala nie mało, ten kombajn musi być w pełni sprawny i trzeba nim kosić a nie udawać że się coś robi, bo się po prostu nie opłaca. Oleju dolałem 3 litry na 30 skoszonych hektarów. I co mnie zdziwiło po wprowadzeniu kombajnu do garażu jest z 5mm ponad stan fakt że jak dolewałem to stal lekko z górki a teraz stoi na równym, więc zużycie oleju na bardzo przyzwoitym poziomie. Ale gdy przyjąć że dolane byle te trzy litry to zużycie oleju napędowego do zużycia oleju w silniku wynosi mniej więcej 0,4% !!! Norma bodajże podaje 2% jak ktoś dokładnie wie to niech mnie poprawi. Mieliśmy problem z pompą paliwową ciężko zapalał i bardzo dużo palił. Po wymianie pompy (oczywiście nie nowa ani regenerowana) zapala bez porównania i spalał dużo mniej. Z sieczkarnią w wysokim życie silnik nic nie odczuwa, zresztą wszyscy posiadacze tych kombajnów mówią że mocy to im nie brakuje. Ma plusy i minusy jak każdy, nowoczesna to już nie jest konstrukcja. Jeszcze co do silników to ponoć tak jest że tłoki im bokiem wychodzą , ale moim zdanie jest to wynikiem zaniedbania, stan oleju i filtr. Z resztą silniki w 512 czy 514 też mają od czasu do czasu takie wyskoki. Napisałeś że komuś się spalił, no tak a ile razy się słyszy że komuś się spalił Claas, Jonh Deere czy Bizon na to nie ma mocnych zawsze się może jakieś łożysko zatrzeć i pożar gotowy. Bo od silnika to mi się wydaje że jest mało prawdopodobne aby powstał pożar, oczywiście jak jest wszystko sprawnie i szczelne. To tyle z moich skromnych odczuć co do silnika po pierwszym sezonie, a negatywnie to piszą o tym kombajnie tylko ludzie którzy go nigdy nie mieli, tylko coś tam sobie ubzdurali takie jest polskie rozumowanie co nie moje to do du... i beeee. Nie mówię że byś za wszelką cenę kupił sobie ten kombajn i że jest najlepszy na świecie bo nie jest. Ale stosunek ceny do jakości i możliwości jest baaardzo korzystny.