Odp: 524 :)
a co myślisz o zamontowaniu dodatkowej chłodnicy albo do wody albo do oleju nie wiem sam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Nasze kombajny » 524 :)
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a co myślisz o zamontowaniu dodatkowej chłodnicy albo do wody albo do oleju nie wiem sam
a masz sprawną chłodnice i nie łataną i czy nie jest zabrudzona w ulach i lub co gorsza nie zakamieniona
Znajomy miał e524 to co rano przemywał chłodnicę myjką ciśnieniową ,teraz ma mdw525 i też przemywa co rano tylko jest ta zaleta że ten siatkowy cylinder ma na zawiasie i łatwo się go otwiera przez to jest lepszy dostęp z każdej strony do chłodnicy. Ot taka modernizacja niemiecka.
Mój znajomy jak mył chłodnice myjką to ją popsuł.
nie nie tylko jak przeczyszcze zmiotką to lepiej ale strasznie zachodzi pyłem i nie wiem czy może jakąś dodatkową osłone albo hłodnice dodać moja jest super wyczyszczona i robiona w ostatnie wakacje macie jakiś pomysł
Co dzień, góra co drugi najlepiej rano przedmuchać i nie będzie problemu.
to jeśli o to chodzi to robie to codzień mnie hodzi o to ze umnie sie to dość mocno zakużyło i nie wiem czemu sam .
a tak wogóle to przedewszystkim chodzi mi o dodatkowe chłodzenie silnika jak wy dodatkowo chłodzicie swoje silniki jakieś ekstra drugie chłodnice wentylatory jaką macie temperature wody podczas waszego koszenia
panowie mam dosyc woda sie mi grzeje jak wściekła normalnie objade do okoła i na czerwonym nie wiem sam co mam robić czy coś nie tak czy co mam skurwysyna juz dosyć myje i czyszcze na okrągło
A daj mu po dupie na pusto i otwórz korek od chłodnicy i zobacz czy woda wylatuje korkiem od chłodnicy do góry..
czy nugłbym proscić właściciela 524 o podanie mi rozmiaru jego hłodnicy i średnicy wentylatora z góry dziękuje
kolego, a silnik jest zdrowy? nie bierze oleju? a może być słaby i będzie się gotować. ja tak miałem w 512 i też nie wiedziałem co jest aż silnik zrobiłem i woda maks 60, góra 70. A termostat masz czy nie? może za długo trzymać i dlatego
Termostatu tam nie ma, a skoro chłodnica była robiona i pompa sprawdzana to może ktoś silnik przekładał i zostawił np. samochodowy wentylator? Wentylator samochodowy jest dużo mniejszy niż ten z kombajnu. Może nawet jeszcze chłodnica jest samochodowa, czyli też dużo mniejsza. Jakby ktoś był tak miły i zmierzył dokładnie dla porównania chłodnicę i wentylator...
wenntylator jest oryginalny ale sa inne przeróbki i tak nie ma 1 pompy hydraulicznej umieszczonej na bloku silnika a 2 jedna od orbitrolu a druga od pozostałych prac w kom bajnie , chłodnica jest z dużymi przelotami chyba typu ifa 80 lub 90 a oryginalna jest inna bo nie ma korka do góry ale jedynie rurke inne przeróbki to to ze wentylator od chłodnicy chodzi na pasku na takiej dodatkowej osi a nie na pompie od wody i jeszcze ostatnia przeróbka to obódowa na wiatr z chłodnicy w srodku której chodzi wentylator jest obcięta i nie ma jej od połowy no i wywaliłem kompresor bo wydawało mi sie że tam jest smarowany olejem z silnika i dlatego mi go brał hoć nie wiem może też dlagego ze miał za gorąco
a mozę jakiś posiadacz 524 wkleji by kilka zdjęć silnika w swojej 524 z góry dziekuje
a co do spalania oleju mam pytanko do piotra k co może byc przyczyna smarowanie kompresora czy temperatura a moze coś innego
I jak tam joker, już wszystko jest O.K.? A dużo tego oleju bierze?
no wzioł 5 literków około na 12 godzin pracy a przeróbki zaczne jak mi sie uda uzyskać oryginalny schemat lub zdjecia tak apropo nie masz czegoś takiego i jeszcze cie poprosze raz o namiary na tego handlarrza z góry dziękuje joker
5 litrów oleju na 12 godzin to jest silnik gotowy mój nic przez całe żniwa nie wziął i problemu z grzaniem u mnie nie ma zawsze 2 kreski zielone w sezonie głowica mi pękła i woda zaczęła uciekać
u mnie olej szedł na smarowanie kompresora przy silniku
arturos mam prośbe nie zrobił byś fotek silnika i pompy hydraulicznej i dalej jak ida przewody i jak możesz obudowy chłodnicy bo ja swój musze przerobić spowrotrm
i mam inne pytanie jaki silnik byście wstawili do 524 zaznaczam ze musi mieć ze 160 koników ja myśle o deutz fahr
No mógł by być od DF-a ale będzie drogi taki silniczek nie lepiej starego wyremontować ? :hmmm:
Nie wywalaj otwartych drzwi. Tam seryjnie montowano też Mercedesa i Volvo. Trzeba by było pochodzić po cmentarzyskach ciężarówek i coś dobrać. Widziałem jak koleś wstawił merca do ZT 303 to przystawka napędu głośniej pracowała niż silnik.
a jakie volvo
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Nasze kombajny » 524 :)
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo