161

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

Mam MTZ Białoruś JUMZ. Obie pompy mam z przodu silnika po lewej stronie <koło pompy wody> napędzane jednym wałkiem

162

dobra   pytanie z innej beczki  smile MAm prośbę do kogoś co posiada  wspomaganie na orbitrol w MTZ  ...  jaki jest długi siłownik  od wspomagania ??  może ktoś go zmieżyc ??  bo  mój   wydaje mi się przy krótki  ...  bo w jedna stronę skręca jak C 330 a w druga ma duzo słabszy skręt ... siłownik jest  przyczepiony do srodkowego otworu   

i Drugie pytanie  ...  jak  wylac  olej ze wspomagania ?? no chciał bym nowy zalac ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

163

wojtas napisał/a:

Drugie pytanie  ...  jak  wylac  olej ze wspomagania ?? no chciał bym nowy zalac ??

A masz tako pionową kolumnę z olejem ? Czy już nie ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

164

Wojtas to mas zprawidłowo u mnie też tak jest środkowy otwór

165

ta kolumna jest  ale pełni rolę zbiornika  oleju ...   reszte spełnia orbitrol i  siłownik

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

166

Takie pytanie  big_smile  MA ktoś siłowniki wspomagające  podnoszenie  w MTZ cie ??

167 Ostatnio edytowany przez Pietia (2011-03-23 22:07:07)

Raczej nic z tego za dużo pracy i kosztów musiałbyś zmienić całe mocowanie górne ramion tak jak mają te z hydrauliką BOSCHa

Możesz jeszcze zmienic na siłownik od 1025 on ma 4500 kg. podnosi z tego co pamietam jest tam siłownik 140 mm a ruski maja 100 mm

168

no tak  zawiesia to nie problem .. tylko pytanie jakie siłowniki średnica itp ... bo nigdzie tego znaleźc nie mogę

169

W nowych MTZ jest siłownik 110; daje to ok. 20 proc. większą powierzchnię tłoka, a więc i siłę udźwigu. Można jeszcze bardzo delikatnie podnieść ciśnienie w układzie.

170 Ostatnio edytowany przez michu23 (2011-04-17 10:20:40)

witam a mianowicie mam taki problem jadąc sobie wczoraj po polu nagle zaczął mi przerywać myślałem że to koniec paliwa ale nie w bakach jest ale w wężykach jest też powietrze próbowałem go odpowietrzyć ale ni cholery łapie gdzieś powietrze chyba w pompie bo powietrze wychodzi z tej rurki co wychodzi z pompy z powrotem na zasilającą no i jeszcze nie podaje paliwa na ostatnią sekcje czy to jest wina zapowietrzenia czy pompy że nie daje na sekcje i czy pójdzie coś z tym zrobić czy pompę do pompiarza trza będzie

Fortschritt zt 423 a razy 2

171

Ja bym zaczął od sprawdzenia filtra i szczelności wszystkich przewodów.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

172

pytanie takie ...  masz oryginalną pompkę zasilającą  tą ręczna ?? 
chodzi mi o to  coś  http://allegro.pl/pompa-pompka-reczna-p … 27181.html ??   

ona oryginalnie jest z takim grubym tłoczyskiem ...   i odpowietrzając odpowietrzasz na 100% dobrze ?? (jesteś tego pewien ) 
ale wracając do tej pompki  miałem cos podobnego   jadąc pewnego razu wszystko grało a tu nagle pyr pyr pyr i zdechł ..  (szok)  ale nic odpowietrzyłem .. i sru chodzi ładnie pocodził na pusto chwile gra .. no to jazda jedziemy dalej  po jakichś 500m  znowu to samo   (za każdym razem pompkę dokręcałem do końca by paliwo nie ciekło z niej ...  a po którymś razie (wkór*****)  nie dkręciłem jej  i zaczoł  chodzic .. wine ponosiła u mnie akurat ta pompka po  wkreceniu  polskiej  pompki wszystko  chodzi jak należy ... ( ta oryginalna gdzieś na uszczelniaczu  powietrze ssała ....

173

W MTZ-cie na tłoczku ręcznej pompki zasilającej jest oring jako uszczelnienie.
Jeśli jest już trochę zmęczony życiem to jak masz mniej niż połowę paliwa w zbiornikach łatwiej ma pompa zasilająca pociągnąć powietrze przez pompkę ręczną niż paliwo ze zbiornika. W rusku pompka ręczna musi być  tak szczelna że jak pompujesz ręcznie paliwo, paliwo nie może Ci lecieć  górą pompki ręcznej na ręce.Pompka jest rozbieralna i jakiś oring musisz dopasować.

174 Ostatnio edytowany przez michu23 (2011-04-17 14:19:46)

aha mam nową pompkę zasilającą wstawię ją i sprawdzę a co mówicie na to że ostatnia sekcja nie daje a no i przewody wszystkie nowe

175

może byc do tego stopnia zapowietrzona ... chodź wątpię ...
ale pierw spróbuj z ta pomką   i się dopiero okaże

176

pompka wymieniona i odpowietrzylem jednak ta stara ciagla powietrze ale ciagnik i tak nie chodzi bo nie daje na wtrysk wiec wyciaglem pompe odkrecilem te okienko i co sie okazalo ze jedna sekcia nie chodzi nie wiem co sie tam stalo jutro jedzie do doktora

177

Pewnie się zatarła od nadmiaru oleju albo powietrza.

178

michu  tylko nie daj się w HU** zrobić  i naciągnąć na wymianę wszystkich 4 sekcji .. w ruskich są sekcje  długiego żywotu  tj.   wyciąga się tłoczek z sekcji obraca o 180stopni i wkłada z powrotem   

bo to jest tak  sekcja zaciera się lub przestaje  dawkować paliwo bo się wyciera  z jednej strony  ( z tej co jest ten rowek od podawania paliwa)  a ruskie wpadli na pomysł   by na tych tłoczkach  naciąć 2 takie rowki  przez co  jak zdycha pompa to nie trzeba od razu kupować sekcji wystarczy obrócić tłoczek  i wszystko powinno wrócić do normy

179

Co do siłowników to mam złożone dwa od pochyłu masztu od wózka widłowego tzw bułgara. To są siłowniki dwustronne a u mnie działają jako jednostronne (w siłowniku manszety założone są w jednym kierunku)wspomagają tylko podnoszenie .Górne otwory olejowe podłączone są pod wolny spływ na zbiornik oleju tak ze gdy coś puszczą manszety to ma gdzie spłynąć i nie ma problemów że tłoczysko chodzi na sucho w górnej tulei.Założyłem siłowniki nie dlatego że rusek miał problem podnieś pług (mam założony wzmocniony siłownik) tylko dlatego że pękł mi wąs za który oryginalny siłownik podnosi ramiona (na wałku z frezami).Nie bardzo wiem jak wstawić zdjęcie na forum wiec spróbuje wysłać Ci na mail.

180 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-04-24 13:00:32)

To lepiej nie ? No jeszcze myślałem nad U 4514 ale  ceny się nieźle trzymają  :uuuu:  Tak po głębszym zastanowieniu to emti nie taki zły no i się do niego przywiązałem jednak tyle  lat razem  prawie jak członek rodziny smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "