Odp: Rzepak
jak bym miał jak sprzedac na niemcy to już jest tam 3 tysiaki .. tak więc ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jak bym miał jak sprzedac na niemcy to już jest tam 3 tysiaki .. tak więc ...
tyle jeszcze zachodni odbiorcy nie płacą sfera marzeń
u mnie na Opolszczyźnie w tym roku Czesi prawdopodobnie podbiją stawkę zarówno rzepaku jak i pszenicy bo ponoć u nich w tym roku bardzo mizernie
znajomy prezes ze spółdzielni dostał taką propozycje z niemieckiej firmy produkującej biopaliwo ... ale minimum 800 ton ... oni max będą mieli 600t ... więc kicha ... chyba że się złożą z kimś jeszcze
A co myślicie o tym żeby wstawić jakiejś firmie na przechowanie np.Chemirol ,dzwoniłem do nich i maja brać 7 zł /T na miesiąc+ koszty 9zł/T za czyszczenie i suszenie+ za rozładunek i załadunek.Jak im sprzedasz to któreś koszty odpadają.
Chłopaki dziś przywiozłem polifoskę "4" , z racji że jesienią nawoziłem oszczędnie fosforem i potasem myślę jutro ją rozsiać tak 300 kg na ha , nadają odwilż na święta i ładnie zaczęłaby się rozkładać a wiosną w momencie ruszenia wegetacji P i K byłby już dostępny dla roślin.Mam nadzieję że będzie git , a wy co o tym myślicie? Prośba do moderatora , przeżuć wątek w oleiste .
nie śpiesz się poczekaj do końca stycznia, lutego i dopiero
w Bolesławcu byłem jakieś 2 tygodnie temu i się spotkałem z przypadkiem siania Polifoski po rzepaku ... koleś mówił że próbuje co będzie ... w tym roku tylko na 100ha zasiał polifiske teraz jak wypali to na przyszły rok bedzie jechał na wszystko ... aż jeste ciekaw ... ale według wszystkich znaków na niebie i ziemi to Za szybko zdecydowanie ...
O w mordę , już posiałem ale fosfor i potas to teraz nie zaszkodzi , no bo jak? A te trochę azotu to pies go trącał.
trzeba się liczyć z tym, że te składniki mogą przemieścić się wraz z wodą do głębszych warstw. Dlatego zalecane jest sypanie przed uprawą , żeby P K zostało zasobowane przez roztwór glebowy a nie samą wodę. Spadnie snieg i na wiosnę wszystko będzie wsiąkać. moja rada to poczekać na koniec lutego żeby śniegi zginęły i wtedy rura na pole :beer:
W nocy -20. W dzień od -10 do -12. Śniegu brak. Wytrzyma rzepak ????
hmm dobre pytanie .. zadaj to ubezpieczycielowi a on cię uświadomi ... że Tak
Cienko widzę przezimowanie rzepaku , ale póki co bez paniki ,nic nie zmienimy.
Cienko to widzę. Tylko szukać zboże na przesianie.
Przyjdzie wiosna to się sprawa rypnie , w razie konieczności przesiewu pójdzie kuku.
Przyjdzie wiosna to się sprawa rypnie , w razie konieczności przesiewu pójdzie kuku.
Albo znów zasiać więcej buraków. Jak w tym roku rzepak wyleci to ojciec mówi że już więcej go nie zasieje woli pszenicy zasiać.A jak rzepak wyleci to cza będzie zasiać 10 ha buraków 10 ha pszenicy jarej 10 ha jęczmienia i z 10 ha kukurydzy.Oby wytrzymał.
Błażej chodzi Ci o ojca czy rzepak?
buraki bez limitu to trochę nie ciekawie wychodzą za darmo chcesz robić i nabijać kasę cukrowni?
Błażej chodzi Ci o ojca czy rzepak?
To i to
Przed chwilą wróciłem z pola z wyrąbanymi roślinami rzepaku położyłem je w ciepłym miejscu i czekam co będzie jak się rozmrożą , jak korzenie i szyjka będą białe to podobno ok jak ciemne to d..a.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo