121

Odp: Rzepak

jak bym miał jak sprzedac na niemcy to już jest tam 3 tysiaki .. tak więc ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

122

tyle  jeszcze zachodni odbiorcy nie płacą sfera marzeń

123

u mnie na Opolszczyźnie w tym roku Czesi prawdopodobnie podbiją stawkę zarówno rzepaku jak i pszenicy bo ponoć u nich w tym roku bardzo mizernie

124

znajomy prezes  ze spółdzielni  dostał taką propozycje z  niemieckiej firmy  produkującej biopaliwo ... ale minimum  800 ton ...  oni max będą mieli  600t  ...   więc kicha ... chyba że się złożą  z kimś jeszcze big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

125

A co myślicie o tym żeby wstawić jakiejś firmie na przechowanie np.Chemirol ,dzwoniłem do nich i maja brać 7 zł /T na miesiąc+ koszty 9zł/T za czyszczenie i suszenie+ za rozładunek i załadunek.Jak im sprzedasz to któreś koszty odpadają.

126

Chłopaki dziś przywiozłem polifoskę "4" , z racji że jesienią nawoziłem oszczędnie fosforem i potasem myślę jutro ją rozsiać tak 300 kg na ha , nadają odwilż na święta i ładnie zaczęłaby się rozkładać a wiosną w momencie ruszenia wegetacji P i K byłby już dostępny dla roślin.Mam nadzieję że będzie git , a wy co o tym myślicie? Prośba do moderatora , przeżuć wątek w oleiste .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

127

nie śpiesz się poczekaj do końca stycznia, lutego i dopiero

128

w Bolesławcu byłem jakieś 2 tygodnie temu i się spotkałem z przypadkiem siania Polifoski po rzepaku ...  koleś mówił że próbuje co będzie ...   w tym roku  tylko na 100ha zasiał  polifiske teraz  jak wypali to na przyszły rok bedzie jechał na wszystko ...   aż jeste ciekaw ...   ale według wszystkich znaków na niebie i ziemi  to Za szybko zdecydowanie ...

129

O w mordę , już posiałem ale fosfor i potas to teraz nie zaszkodzi , no bo jak? A te trochę azotu to pies go trącał.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

130

trzeba się liczyć z tym, że te składniki mogą przemieścić się wraz z wodą do głębszych warstw. Dlatego zalecane jest sypanie przed uprawą , żeby P K zostało zasobowane przez   roztwór glebowy a nie samą wodę. Spadnie snieg i na wiosnę wszystko będzie wsiąkać. moja rada to poczekać na koniec lutego żeby śniegi zginęły i wtedy rura na pole big_smile    :beer:

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

131

W nocy -20. W dzień od -10 do -12. Śniegu brak. Wytrzyma rzepak ????

132

hmm  dobre pytanie .. zadaj to ubezpieczycielowi  a on cię uświadomi ...  że Tak

133

Cienko widzę przezimowanie rzepaku , ale póki co bez paniki ,nic nie zmienimy.

134

Cienko to widzę. Tylko szukać zboże na przesianie.

135

Przyjdzie wiosna to się sprawa rypnie , w razie konieczności przesiewu pójdzie kuku.

136

pawelg napisał/a:

Przyjdzie wiosna to się sprawa rypnie , w razie konieczności przesiewu pójdzie kuku.

Albo znów zasiać więcej buraków. Jak w tym roku rzepak wyleci to ojciec mówi że już więcej go nie zasieje woli pszenicy zasiać.A jak rzepak wyleci to cza będzie zasiać 10 ha buraków 10 ha pszenicy jarej 10 ha jęczmienia i z 10 ha  kukurydzy.Oby wytrzymał.

137

Błażej chodzi Ci o ojca czy rzepak?

138

buraki bez limitu to trochę nie ciekawie wychodzą za darmo chcesz robić i nabijać kasę cukrowni?

139

pawelg napisał/a:

Błażej chodzi Ci o ojca czy rzepak?

To i to big_smile

140

Przed chwilą wróciłem z pola z wyrąbanymi roślinami rzepaku położyłem je w ciepłym miejscu i czekam co będzie jak się rozmrożą , jak korzenie i szyjka będą białe to podobno ok jak ciemne to d..a.