Odp: Żniwa 2011.
U mnie skończyliśmy wlaśnie... Znajomemu co kosił silnik wyciągnął kopyto 2ha przed końcem ale na szczeście jego kuzyn skończył swoim kosić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2011.
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie skończyliśmy wlaśnie... Znajomemu co kosił silnik wyciągnął kopyto 2ha przed końcem ale na szczeście jego kuzyn skończył swoim kosić.
Ja dziś skończyłem żniwa , została gryka i kukurydza.
witam ja ostatni kłosek skosiłem w czwartek, nikt nie chce już kosić to trzeba forszowi w podziękowaniu oponki wypastować i wypucować na sen zimowy. dzisiaj i wczoraj zwoziłem słomę będę musiał gdzieś dokupić bo mało w stodole. ktoś z was baluje słomę i trzyma baloty pod chmurka ? jak ze psuciem się słomy, dużo odpada ?
Miałem baloty z Simpy to po 3 latach pod chmurką odpadło prawie nic ale zapleśniała a po MF będzie wiadomo na wiosnę ale pewnie będzie lepiej bo jeszcze mam nie przykryte i nasiąkają nie wiele.
To jeszcze zależy od ich ustawienia u mnie 5-10 cm średnicy odpadło w pozycji leżącej po sipmie na sznurek .
Simpa to w ogóle jest porażka, siano to zwija że prawie luzem jest jak widzę co wożą koło mnie.
Miałem w tym roku po pasówce i walcówce i po każdej zrobił się na jakieś 10 cm gnój, może po pasówce zachowały lepiej kształt ale były tak samo zgniłe po wierzchu (stawiam 4 warstwy snopków). W tym roku wszystko przykryłem folią tj. około 300 balotów.
mi mała kostka bez przykrycia ładnie sie przechowała
Porządek po stogach z zwijki a z małej kostki jest nieporównywalny. Po zwijce bierzesz w balocie wszystko, suche czy mokre, a po kostce jak się nosi ręcznie to te całkiem mokre się zostawia i robi się bałagan, przynajmniej ja tak to odczułem.
ja dzis skonczylem zniwowac i zaraz slome zwinolem i posprzatane na polach
Ja dziś skończyłem siać rzepak
Te żniwa były ciężkie .Jak po zbiorach bliżej jesieni to słoneczko grzeje mocniej.Przydoło by się tak w lipcu
Nie zdziwię się jak teraz zrobi się sucho .
Wczoraj Ponad 50 stopni na słońcu to było coś ! ale od jutra burze mają wchodzić.
My też po żniwach ale jest jeszcze trochę do koszenia u ludzi to można było by zarobić kilka groszy co ją pisze że po żniwach jeszcze gryka i groszek ale to drugie to tależówka znaczymy jak będzie narazie to pada
Ja dziś zakończyłem żniwa te gryczane bo zboża to już dawno rok należy zaliczyć do udanych plony zboża dobre gryki o dziwo też. Kombajn spisywał się wręcz idealnie poza wymianą kilku nożyków kosy i dwóch pasków zero awarii i niespodzianek,według wskazań komputera E514 skosiła 115ha teraz idzie na odpoczynek ale nie wieczny tylko do następnego sezonu.
scoda tylko pogratulować, u mnie żniwa przebiegły pod znakiem awarii, tych upierdliwych, pasek na wysypie w bizonie, nożyki oczywiście, pas jezdny, koło pasowe pompy olejowej i jego paski. Na żniwa i prasowanie i zwózkę słomy poszło raptem 600 litrów ON, teraz tylko kukurydza i trzeba 1000 litrów kupić jak nic. Już mnie kieszeń boli.
Ja wczoraj uprawiłem 3 hektary ścierniska i dzisiaj wywiozłem gnój od cieląt
Fenol nie zawsze idzie tak jak by się chciało ale o dziwo kombajn i ciągniczki chodzą bez problemowo ale za to pogoda dała się w kość wszystkim i jak by doszły do tego awarie to bym był jeszcze w polu
Kombajny wyczyszczone i pod dachem? Mój stoi tak jak skończyłem żniwa, szczęście że ani razu nie zmókł.
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2011.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo