Odp: Żniwa 2011.

U mnie skończyliśmy wlaśnie... Znajomemu co kosił silnik wyciągnął kopyto 2ha przed końcem ale na szczeście jego kuzyn skończył swoim kosić.

202

Ja dziś skończyłem żniwa , została gryka i kukurydza.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

203

witam ja ostatni kłosek skosiłem w czwartek, nikt nie chce już kosić to trzeba forszowi w podziękowaniu oponki wypastować i wypucować na sen zimowy. dzisiaj i wczoraj zwoziłem słomę będę musiał gdzieś dokupić bo mało w stodole. ktoś z was baluje słomę i trzyma baloty pod chmurka ? jak ze psuciem się słomy, dużo odpada ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

204

Miałem baloty z Simpy to po 3 latach pod chmurką odpadło prawie nic ale zapleśniała a po MF będzie wiadomo na wiosnę ale pewnie będzie lepiej bo jeszcze mam nie przykryte i nasiąkają nie wiele.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

205 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-08-22 22:05:07)

To jeszcze zależy od ich ustawienia u mnie 5-10 cm  średnicy odpadło w pozycji leżącej po sipmie na sznurek .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

206

Simpa to w ogóle jest porażka, siano to zwija że prawie luzem jest jak widzę co wożą koło mnie.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

207

Miałem w tym roku po pasówce i walcówce i po każdej zrobił się na jakieś 10 cm gnój, może po pasówce zachowały lepiej kształt ale były tak samo zgniłe po wierzchu  (stawiam 4 warstwy snopków). W tym roku wszystko przykryłem folią tj. około 300 balotów.

208

mi mała kostka bez przykrycia ładnie sie przechowała

Rolnik z powołania:-)

209

Porządek po stogach z zwijki a z małej kostki jest nieporównywalny. Po zwijce bierzesz w balocie wszystko, suche czy mokre, a po kostce jak się nosi ręcznie to te całkiem mokre się zostawia i robi się bałagan, przynajmniej ja tak to odczułem. smile

210

ja dzis skonczylem zniwowac i zaraz slome zwinolem i posprzatane na polach

Fortschritt zt 423 a razy 2

211

Ja dziś skończyłem siać rzepak smile

212

Te żniwa były ciężkie .Jak po zbiorach bliżej jesieni to słoneczko grzeje mocniej.Przydoło by się tak w lipcu

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

213

Nie zdziwię się jak  teraz  zrobi się sucho .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

214

Wczoraj Ponad 50 stopni na słońcu to było coś ! big_smile ale od jutra burze mają wchodzić.

215

My też po żniwach ale jest jeszcze trochę do koszenia u ludzi to można było by zarobić kilka groszy co ją pisze że po żniwach jeszcze gryka i groszek ale to drugie to tależówka znaczymy jak będzie narazie to pada

216

Ja dziś zakończyłem żniwa te gryczane bo zboża to już dawno rok należy zaliczyć do udanych plony zboża dobre gryki o dziwo też. Kombajn spisywał się wręcz idealnie poza wymianą kilku nożyków kosy i dwóch pasków zero awarii i niespodzianek,według wskazań komputera E514 skosiła 115ha teraz idzie na odpoczynek ale nie wieczny tylko do następnego sezonu.

217

scoda tylko pogratulować, u mnie żniwa przebiegły pod znakiem awarii, tych upierdliwych, pasek na wysypie w bizonie, nożyki oczywiście, pas jezdny, koło pasowe pompy olejowej i jego paski. Na żniwa i prasowanie i zwózkę słomy poszło raptem 600 litrów ON, teraz tylko kukurydza i trzeba 1000 litrów kupić jak nic. Już mnie kieszeń boli.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

218

Ja wczoraj uprawiłem 3 hektary ścierniska i dzisiaj wywiozłem gnój od cieląt

219

Fenol nie zawsze idzie tak jak by się chciało ale o dziwo kombajn i ciągniczki chodzą bez problemowo ale za to pogoda dała się w kość wszystkim i jak by doszły do tego awarie to bym był jeszcze w polu

220

Kombajny wyczyszczone i pod dachem? Mój stoi tak jak skończyłem żniwa, szczęście że ani razu nie zmókł.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]