241

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

Panowie po co kombinować skoro oryginalny "kemper" jest ok , nie musisz pilnować rządków i siana może być w cały świat , a te dzioby to według mnie są najgorsze hedery jakie robiono do zbioru kukurydzy na kiszonkę.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

242

A ja się tak napalałem na ten heder ale skoro poprawy komfortu nie ma to po co przepłacać wink

243

koseś wejdź na gg bo pw nie mogę do Ciebie wysłać.

244

komfort jest, dopóki sie nie zapcha. Ale pod względem czystości zbioru to motowildlany kemper się nie umywa.

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

245

Panowie -jaka jest pojemność zbiornika paliwa w sieczkarni ?

246

ostatnio tankowałem pompką z licznikiem i pod korek wlałem 180 litrów niestety miałem już coś w zbiorniku na oko 30l było.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

247

210 albo 217 L coś koło

Sory, cztery))

248

valenciacf1 człowieku z nieba mi spadłeś, chociaż ktoś ma tak samo wkurwiający problem jak ja smile spróbuję w przyszłym sezonie Twoich wskazówek. Wielkie DZIĘKI!

249

a zapodaj swe obserwacje względem pracy w polu to może razem jakoś to usprawnimy

Sory, cztery))

250

Kto mi powie ile dokładnie szerokości ma e281  ? od brzegu koła do brzegu.

251

Jak nie zapomnę to jutro Ci zmierzę

252 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2011-10-18 21:31:50)

Korzystając z uprzejmości Fenola:

http://img3.imageshack.us/img3/4383/e281137danetechniczne1.jpg

Dwa razy tą samą stronę wrzuciłem - już się poprawiam. Teraz są tu już wszystkie dane techniczne z instrukcji obsługi tej sieczkarni.

http://img194.imageshack.us/img194/9457/e281137danetechniczne2.jpg

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

253

Wielkie dzięki ! czyli lipa z mojego pomysłu żeby dwu rzędową zapiąć z przodu, musiały by być 3 rzędy.

254

heh a jak chciałeś przenieść napęd?

Sory, cztery))

255

Był by i na to sposób. Na allegro była taka z 3 rzędowym Pottingerem za 36 tys a teraz jej nie widzę.

256

ja razu jednego widziałem tego pottingera(też na allegro) no ale sposób przeniesienia napędu nie był pokazany, ogólnie podobała mi się ta sieczkarnia, ciekawe po co ją zrobili do tej maszyny, jakie było założenie koncepcja inzynierów

Sory, cztery))

257

Przeznaczeniem nie było przecież e281. Duże ciągniki i heja.

258

W tym roku pękła mi kosa zaraz za elementem który przez nity trzyma kosę i odbiera napęd od targańca. Pękła akurat na nicie, przyspawałem nożyk do listwy kosy i skończyłem robotę. Jeden nóż mi poleciał w bębnie, poluzowała się stalnica. Wkurzające bo nie musiałem jej ruszać ale jak już ostrzyłem noże to kumpel powiedział abym już nie ruszał bo coś spieprzę ale nie pozwoliłem i ciut dosuneliśmy stalnicę do noży. Okazało się że nie dokręciłem dość mocno po prawej stronie i upierniczyło nóż, imak też do wymiany wszystkie noże ponownie do ostrzenia i ustawienia, dzień roboty przy uwijaniu się jak w ukropie. Jak na złość urwało po tej lewej stronie gwint w tym odlewie do którego przykręca się stalnicę i musiałem dygać z tym do kowala aby to przerobił, szczęściem człek zrobił od ręki za 10zł, jeszcze muszę mu czteropak zanieść. Z ujawnionych problemów to zauważyłem że ten element który bierze napęd od skrzyni posuwów i daje na walce ma luz, jest tam zestaw sprzęgieł i kilki które są tam w niezrozumiały zupełnie dla mnie sposób tam umieszczone. Mam nadzieję że zimą to zrobię. Wymieniłem też zębatkę na skrzyni posuwów- tą która daje dalej napęd na walce, normalnie jest 13 zębów mam teraz 12, jakiejś specjalnej różnicy nie zanotowałem w przetrącaniu ziarna. jednak podstawa to perfekcyjnie ustawione noże gdy tego nie ma, nie ma co oczekiwać efektów. Spotkałem też człowieka który poprawił wyrzut i poprawił sieczkę przez dotoczenie większego koła dającego napęd na bęben sieczkarni, osiągnął dzięki temu lepszy wyrzut oraz drobniejszą sieczkę, pasy dobrał pojedyncze 6 sztuk. Jest to najprostsze rozwiązanie, szkoda tylko że kupiłem rok temu nowe pasy... pytanie teraz o ile zwiększyć te koło napędowe aby nie rozwalić sieczkarni.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

259

fenol, masz oczywiście na myśli koło pasowe na silniku?
Zwiększając obroty bębna, na pewno silnik bedzie miał ciężej, więc warto byłoby wyliczyć ile chciałbyś zwiększyć obroty, taK aby motor dał radę.

Sory, cztery))

260

Fenol zaciekawiłeś mnie tym powiększeniem koła pasowego, jeśli będziesz miał więcej informacji pisz:) u mnie w tym roku sieczkarnia przewróciła 15 ha. W między czasie pękł łańcuch napędzający heder oraz przetarły się obie rurki od podnoszenia hedera, poza tym pojawił się stukot pod kabiną którego nie mogę zlokalizować, ale jak na te 15 ha o średniej wysokości 3,5metra dała radę:)