Temat: Czosnek
Witam.
Czy ktoś z szanownego grona uprawia czosnek.
Potrzebuje kilka informacji na temat uprawy.
Pozdrawiam.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Czosnek
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Czy ktoś z szanownego grona uprawia czosnek.
Potrzebuje kilka informacji na temat uprawy.
Pozdrawiam.
ja tylko konsumuję na widok teściowej bo mi za bardzo podnosi ciśnienie.
Trzeba umieć sobie wychować teściową i żonę.
jak masz problem to pisz ja podpytam sąsiada on się w to bawi
W tym roku go szlak trafia. bo zasadził jesienią. i zamiast czosnek się schować to wylazł na wierzch puki co jest zielony wystaje ponad śnieg. zobaczymy co zima jeszcze pokaże
Sadż polskie odmiany mam sąsiada zasadzil 1 ha czosnku chińskiej odmiany wiosną wszystko zaoral same straty poradz się w W,O,D,R tam sa specjaliści
dokładnie !!!
Sąsiad sadził Polską ( tak mu się wydaje)
chińska nawet jesli się uda to i tak będzie problem ze sprzedażą, a łatwo je odróżnić, chińskie mają mniej aromatów - nie śmierdzą i trzeba dawać ich 3-4 razy więcej niż polskiego
Jak na czosnek to teraz trochę za późno. Ja mam posadzone ok 10 000 główek. Przy ogórach zawsze się sprzeda. Jak chcesz coś kombinować to sadź tylko Kwalifikowany materiał w elicie, reszta to chłam z którego badziewie wyrasta. Poszukaj w internecie jest opisane co i jak się robi, albo babci spytaj, w tej branży nic się nie zmieniło od początku, aby tylko grzyb i robal ci nie wlazł.
poradz się w W,O,D,R tam sa specjaliści
chyba od brania wypłaty za nic nie robienie
Witam.
Myślę posadzić wiosenny około 10arów. Jeden gość ma tylko polski Latowicki kwalifikowany, ale drogi. Jeżeli ktoś ma kwalifikowany z pewnego żródła i wiosenny w dobrej cenie to może się dogadamy. Myślę około 100kg.
Pozdrawiam.
Witam.
Marekpe, jaką posadziłeś odmianę? Harnaś?
Pozdrawiam.
Witam.
Jaką odmianę jarą polecacie.
Czy ktoś ma na sprzedaż do siania?
Tylko polską odmianę chcę kupić.
Pozdrawiam
Witam.
Do sadzenia.
Pozdrawiam.
Dwie odmiany. Harnaś i Mega czy jakoś tak, bardzo mało ząbków ale takie duże. Z tego co słyszałem to jara jest tylko jedna ale strasznie małe główki daje i handlowa nie jest.
Witam.
Gość poleca mi czosnek Latowicki wpisany do rejestru.
Drugi to jest Jarus, ale mówią, że kiepsko plonuje.
Natomiast Latowicki jest o mocnym aromacie, ale ma mniejsze główki niż zimowy.
Zastanawiam się czy warto zasadzić jary czy czekać i zasadzić zimowy.
Pozdrawiam.
Jak pisalem wcześniej to czosnek sadzi mój sasiad ;ale wylącznie na jesień twierdzi ze plon lepszy i smak oraz wydajność
Czosnek to trochę pracochłonne zajęcie, dlatego jak chcesz się narobić, to niech z tego będą jakieś pieniądze. Żeby tak się stało to po pierwsze towar musi mieć wygląd i jakość, a po drugie musisz mieć pomysł jak go sprzedać za godziwe pieniądze. Jare odmiany są dobre dla przemysłu który płaci marnie, ale jakość też jest taka sobie. Prawdziwe pieniądze bierze się w detalu, lub drobnym hurcie, ale tu głowy musza wyglądać. Prawdę mówiąc na 10 arów koszt dobiega 3000, ale jak sprzeda się 10000 ładnych główek po 1zł szt tak jak w zeszłym roku(bo to był mój pierwszy raz), to człowiek ma jakiś tam zapał i entuzjazm, ale mimo wszystko areał pozostał ten sam, bo siła nabywcza rynku jest taka jaka jest.
Dzisjaj rano ogladalem program TYDZIEŃ . Q zgrozo dwóch niedouczonych profesorow stwierdzilo że polscy rolnicy nie maja pojęcia co to jest dobry material siewny .Ze w Polsce stosuje się go tylko 10 procent a w SZWECJI 80 tylko ze u nich tyle jest doplaty do tego materialu A u nas w kraju każdy wie
Też to oglądałem to co oni gadają to istne głupoty.My często siejemy materiał kwalifikowany ale zawsze ziarno które zbierzemy jest o wiele dorodniejsze, a druga sprawa to to że ten nasz materiał siewny nie zawsze jest najlepszej jakości np. tej jesieni pszenżyto miało tylko 86,7% siły kiełkowania a cena wcale nie była za niska.
Nie rozumie ich lamentu i co to ich obchodzi czym sieje ,może dostali dole od firm nasiennych.Jak będę chciał kupić materiał siewny tu kupie jak nie to nie i nie powinno to kogoś obchodzić,co innego jak mam kontraktacje nasienną to już inna bajka.
Jezeli chodzi o sadzeniaki to kupuję bezpośrednio od plantatorów sadzeniaka ,biorę material kwalifikowany i duzo taniej niz poprzez firmy które tym obracaja
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » Czosnek
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo