181

Odp: pompa wtryskowa

Lepsze jest najgorszym wrogiem dobrego. Emisja dwutlenku, substancje smoliste, sroty pierdoty - amerykanizacja. Tu nie Kalifornia, oaza obrzezanych emerytów z między innymi problemami płucnymi. Za tym idzie europeizacja z euro 1, 2, 3, 4, 5, 6, ino patrzeć będzie 19. Silniki będą pobierały czyste powietrze i wydychały to samo czyste powietrze tyle że droższe, bo opodatkowane bo zużyte.

182

bastelli napisał/a:

to dlaczego pompa rotacyjna jest oszczędniejsza od rzedowej?

¬le sie wyraziłem

dlaczego silnik z pompą rotacyjną jest oszczędniejszy niż z rzędową?

Dawka paliwa wystrzelona z wiekszym ciśnieniem i z wiekszą precyzją. Wtryskiwacze muszą byc tez inne do wiekszego cisnienia. Wieksze cisnienie i lepsze wtryskiwacze powoduje, ze paliwo jest lepiej rozpylone, a więc lepiej bedzie sie spalało i będzie większa moc nawet przy mniejszych dawkach paliwa oraz lepsza kultura pracy silnika.
Dodatkowe 20 kucykówi będzie mozna uzyskać tylko zmieniając pompę na rotacyjna i wtryskiwacze.

183

Ja to wiem. Kolega Jupi twierdzi że nie ma róznicy

184

Na razie remontuję mój nowy zakup ZT 323 i planuję eksperyment z pompą rotacyjna i wtryskiwaczami.
Szukam kogoś co to juz zrobił w Forszu, a moze w IFA.

185 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2012-02-19 02:55:02)

Serpico napisał/a:
bastelli napisał/a:

to dlaczego pompa rotacyjna jest oszczędniejsza od rzedowej?

¬le sie wyraziłem

dlaczego silnik z pompą rotacyjną jest oszczędniejszy niż z rzędową?

Dawka paliwa wystrzelona z wiekszym ciśnieniem i z wiekszą precyzją. Wtryskiwacze muszą byc tez inne do wiekszego cisnienia. Wieksze cisnienie i lepsze wtryskiwacze powoduje, ze paliwo jest lepiej rozpylone, a więc lepiej bedzie sie spalało i będzie większa moc nawet przy mniejszych dawkach paliwa oraz lepsza kultura pracy silnika.
Dodatkowe 20 kucykówi będzie mozna uzyskać tylko zmieniając pompę na rotacyjna i wtryskiwacze.

Wtryskiwacza to Ty tam nie zmienisz. Zmienisz najwyżej rozpylacz i to pewnie na taki 6-cio albo nawet i 7-mio otworowy... Zwiększ też ciśnienie na wtryskiwaczu dużo ponad normę, a wtedy to dopiero elegancko paliwko się rozpyli i moc będzie z Tobą smile Nie wspominając już o kulturze pracy...:D

bastelli napisał/a:

Ja to wiem. Kolega Jupi twierdzi że nie ma róznicy

Z całym szacunkiem Panowie, ale raczej to Wy tego nie wiecie. Kolega Jupi dobrze wie, że z punktu widzenia wtryskiwacza i komory spalania, taka zmiana pompy w tym silniku, poza dość dokładnym wyrównaniem dawki paliwa i ustaleniu jednakowego początku wtrysku dla każdego wtryskiwacza, co również zapewnia dobrze ustawiona pompa rzędowa, praktycznie nic więcej nie zmieni...

Krzysiek napisał/a:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_rozdzielaczowa
ciekawy temat obok tematu turbo się zaczyna....

Według tej Wiki, to pompa rozdzielaczowa składa się m.in. z wtryskiwaczy i przewodów wysokiego ciśnienia, więc w tym przypadku marne to i bardzo ogólnikowe źródło wiedzy...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

186

PiotrK napisał/a:

Wtryskiwacza to Ty tam nie zmienisz. Zmienisz najwyżej rozpylacz i to pewnie na taki 6-cio albo nawet i 7-mio otworowy... Zwiększ też ciśnienie na wtryskiwaczu dużo ponad normę, a wtedy to dopiero elegancko paliwko się rozpyli i moc będzie z Tobą smile Nie wspominając już o kulturze pracy...:D

Dzięki za poprawienie, chodziło mi o końcówke wtryskiwacza czyli rozpylacz , a nie wtryskiwacz.

187

Ale Serpico, pisałem to z lekką nutką ironii i mam nadzieję, że nie wziąłeś tego na serio. Jak zmienisz tam rozpylacze, to w najlepszym wypadku popękają Ci tłoki, a w najgorszym nawet zatrzesz silnik! Pompy możesz sobie wymieniać na różne, ale z rozpylaczami nie eksperymentuj, bo to i tak Ci nic nie da.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

188

Lepiej nic nie eksperymentować  tak zrobili w fabryce to tak musi być wink tak samo jak kiedyś chodziły stary 28 tzw. gruźliki one miały komorę spalania w głowicy paliły ciężko jak h*j to ludzie zmniejszali w nich komorę spalania wkręcając w miejsce świec żarowych odpowiednie śruby jeden gość jakoś źle to zrobił jak odpalił stara to mu szpilki z głowicą z bloku wyrwało.

189

PiotrK napisał/a:

Ale Serpico, pisałem to z lekką nutką ironii i mam nadzieję, że nie wziąłeś tego na serio. Jak zmienisz tam rozpylacze, to w najlepszym wypadku popękają Ci tłoki, a w najgorszym nawet zatrzesz silnik! Pompy możesz sobie wymieniać na różne, ale z rozpylaczami nie eksperymentuj, bo to i tak Ci nic nie da.

Rozumię ironię, bo to nie towarzystwo wzajemnej adoracji ino rozwiązuje sie problemy techniczne i chodzi o bezpieczeństwo ludzi.

190 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2012-02-21 14:05:56)

Może warto by pokusić się o poszukanie odpowiednich rozpylaczy dwuotworowych, takich jakie używano w pierwotnych wersjach komory M? Nie mam teraz tylko pewności czy przypadkiem wtedy nie był trochę inny kształt samej komory...? Chociaż raczej nie miałoby to większego sensu, bo rozpylacz jednootworkowy jest następstwem rozwoju tego systemu spalania paliwa.
P.S. Jeśli chodzi o mieszankę paliwowo powietrzną, jest to w tym przypadku dużo lepszy system przygotowania tej mieszanki niż w klasycznych układach z wielootworowymi rozpylaczami.

www.rajstop.pl

191

Witajcie No i nadszedł czas na moja pompę wtryskową idzie na stół do Piotrka wraz z wtryskami Mam nadzieje ze traktor stanie się troszkę żywszy ostatnio ciężko wkręcał się na obroty takie wrażenie Przy podorywce myślałem ze zamorduję żółwika Mam nadzieje ze to pomorze Silnik nie wali odmom ma przepracowane 2200 mg oryginalny przebieg

192

a co z zaworami

193

to znaczy ? co roku ustawiane

194

Moja też poszła do Piotra okazało się że mój traktor nie miał prawa pociągnąć mojej obrotowej 4 pompa 2 lata po regeneracji w sumie ciągnik przez ten okres zaorał i uprawił 50 ha i nic więcej. Okazało się na stole że leją wszystkie wtryski , na poszczególnych sekcjach poprzestawiany zapłon zbyt mała dawka obroty w pompie ustawione na 3000 a ciśnienie na 130 atm i wiele innych nieprawidłowości o których nie pamiętam dziwne że ciągnik w ogóle jeździł. Mam nadzieję że po naprawie będę miał "nowy" ciągnik :smiley: . Kolego gordon napisz jak po regeneracji pompy spisuje się ciągnik?

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

195

Moja też   pójdzie pewnie tam bo to  złom wcale nie ma  pary .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

196

Witajcie No i pompa z wtryskami zamontowana pierwsze odpalenie traktor nawet fajnie pracuje Wrażenia z jazdy oooooooo ale żywy jak ładnie wchodzi na obroty  próba w polu z pługiem po prostu nie ten ciągnik Dla porównania powiem  ze orkę wzeszłym roku robiłem 1 III lub 3 II a teraz    4 I a nawet 4 II na słabszych kawałkach Ze śpiocha stał się naprawdę żywy Wielki PLUS dla Pana PIOTRA za fachową robotę

197

Dodam jeszcze ze takiej poprawy to się nie spodziewałem  tak jak kolega napisał po prostu nowy traktor teraz to można pracowac

198

Ja też wczoraj zamontowałem pompę którą robił mi Piotr pierwsze co mnie zaskoczyło to jej wygląd , nie wiem czym on to czyści ale wyglądała jak nowa

http://imageshack.us/a/img37/2707/img20120919165514.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Po zamontowaniu i ustawieniu zapłonu (na kapilarę) przyszedł czas na testy. zapala od strzału nie kopci. W polu z tym samym pługiem z I 4 przeszedłem na II 4 róznica niesamowita , jestem zadowolony ciągnikowi przybyło co najmniej kilkanaście kucy. mam prównanie do pompy którą regenerowalem w innej firmie niebo a ziemia i mówię to bez lizania d....y. Naprawdę polecam usługi Piotra.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

199

więc podajcie cene orientacyjnie ile was wyszło ...  musze kolege zmotywować ...  bo zrobił pompe i ciągnik tak jak by mocy  za wiele nie miał smile  on dał za remont pompy 370zł czy jakoś tak

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

200

Wysyłasz pompę Piotr ogląda i sprawdza i telefonicznie podaje cenę ty zgadzasz się lub nie.