Odp: Rzepak
Ty masz *** rzepak u mnie gołe pole. Gdzie nie gdzie odbija.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ty masz *** rzepak u mnie gołe pole. Gdzie nie gdzie odbija.
Będą coraz cieplejsze dni to ci się zazieleni jak już odbija to nie jest źle
90 % wymarzło nie ma obsady szkoda go tylko zostawiać, będziemy siać kuku . Jak na metrze jest 8 zdrowych roślin a są miejsca gdzie jest 1 .
No chyba że jest przemarznięty do końca to nie ma co...
Szkoda gadać 2 rok z rzędu straty.
to może zrezygnować z ozimego i przerzucić się na jary? ja tak miałem z pszenicą zimową wymarzała mi chyba przez 3 lata z rzędu wkur***** się i w tym roku sieję jarą....
panowie teraz może byc i rzepak ładny . a wszystko okazuje się przy zbiorach ...
co do ściągawki przy kierownicy z biegów a na zasłonie od słońca jest wykres prędkości biegów .. by można było orientacyjnie zobaczyc jaka prędkośc by pryskanie pasowało... jeźdże na 5 begu na reduktorze . i prawie pasuje .. musze albo opryskiwacz podkręcic albo troszke zwolnic ..
Kupił byś jakiś sterownik z prędkościomierzem i życie było by prostsze a prędkość na ustalonych obrotach silnika może się wahać nawet do 2km/h w zależności od warunków ,a tak czujkę mam w opryskiwaczu i zawsze stałą prędkość .
Ja nawozy sieje mtz,takim jak wojtas i przy 2500 obrotach sieje na 18 metrow,jade 4 polowa,predkosc 9 km/h-sprawdzalem nawigacja tomtom.
u mnie też rzepaku część h*j strzelił... trzeba jarką przesiewać
W moich stronach nie spotka nigdzie takiego ładnego rzepaku, większość poszła...
Mój za jakis tydzień tez tak bedzie wygladał. tyle jest spóżniona wegetacja
Moja koleżanka mi dzisiaj mówiła że brat jej chłopaka miał 80 hektarów rzepaku i wszystko H*j jasny strzelił... teraz będzie to przesiewał jęczmieniem jarym.
koło lubinia u brata w firmie 200ha rzepaku do przesiania . i na miescu 250ha pszenicy ..
to niedaleko mnie na 400 ha pszenicy do przesiania co najmniej 250, rzepaku też tyle samo
U mnie pewien niemiec ma 280 ha pszenicy do przesiania w jednym kawałku a podejrzewam ze jest tego wiecej. sasiad ma 80 ha pszenicy i dosc sporo pszenzyta i jeczmienia. kuzyn ma 30 ha rzepaku. zima była okrutna.
zima zimą .. ale człowiek człowiekowi okrutniejszy
U nas wszystkie rzepaki do kasacji. Nie ma co się łudzić. te które puszczają liście według mnie nie wiele wnoszą bo po wyrwaniu śmierdzą kapustą a połowa przekroju korzenia jest przemarznięta i odpada od rdzenia korzenia. co a pisze sami widzicie.
"Nasz" bamber Stokłosa też ma rzepak do zaorania ale nie ma czym go zastąpić. Nasiona ma tylko pszenżyta, które po ubiegłych żniwach ma zdolność kiełkowania w granicach 40% .....
U mnie 100% rzepaku do likwidacji. Siejemy pszenice jarą.
W lubuskim też dramat pszenic praktycznie niema a rzepaki bida z nędzą.
paranoja . co to bedzie na żniwa . gdzie to sprzedac .. będzie jęczmienia multum ..
panowie z innej beczki czym stopujecie rzepak na wiosne by tak nie zasuwał ?? bo w tym roku jakas paranoja .. jednym wypaliło a tak jak u mnie jak wystartował to zapomniał o tym by wypuscic pare rozgałezień :gun: i zauważyłem że dziś chociaż wiatr wieje to wszyscy pryskają bez wyjątku . o dziwo kazdy walił w rzepak antywylegacz bo po zlustrowaniu rzepaków nie ma wyjątku każdy wystrzelił z jedną odnogą ... co to się dzieje ??
w gruncie żeczy złapałem na wieczór chwile spokojniejszego wiatru i opierdzieliłem również rzepak antywylegaczem a dokładnie cycocelem w dawce 0,5l na ha ... tak poradził znajomy sprzedawca ... nie wiem czy to coś pomoże . jak to się u was przedstawia ..
dodam iż roślina ma wysokosc około 25cm
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo