221

Odp: Rzepak

Ty masz *** rzepak u mnie gołe pole. Gdzie nie gdzie odbija.

222

Będą coraz cieplejsze dni to ci się zazieleni wink jak już odbija to nie jest źle

223

90 % wymarzło nie ma obsady szkoda go tylko zostawiać, będziemy siać kuku . Jak na metrze jest 8 zdrowych roślin a są miejsca gdzie jest 1 .

224

No chyba że jest przemarznięty do końca to nie ma co...

225

Szkoda gadać 2 rok z rzędu straty.

226

to może zrezygnować z ozimego i przerzucić się na jary? ja tak miałem z pszenicą zimową wymarzała mi chyba przez 3 lata z rzędu wkur***** się i w tym roku sieję jarą....

227

panowie teraz może byc i rzepak ładny .  a wszystko okazuje się przy zbiorach ...   

co do ściągawki  przy kierownicy z biegów a na  zasłonie od słońca jest wykres prędkości biegów .. by   można było orientacyjnie   zobaczyc jaka prędkośc   by pryskanie pasowało...  jeźdże na 5 begu na reduktorze . i  prawie pasuje ..   musze albo opryskiwacz podkręcic albo  troszke zwolnic ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

228

Kupił byś jakiś sterownik z prędkościomierzem i życie było by prostsze a prędkość na ustalonych obrotach silnika może się wahać nawet do 2km/h w zależności od warunków ,a tak czujkę mam w opryskiwaczu i zawsze stałą prędkość .

229

Ja nawozy sieje mtz,takim jak wojtas i przy 2500 obrotach sieje na 18 metrow,jade 4 polowa,predkosc 9 km/h-sprawdzalem nawigacja tomtom.

230

u mnie też rzepaku część h*j strzelił... trzeba jarką przesiewać
W moich stronach nie spotka nigdzie takiego ładnego rzepaku, większość poszła...

231

Mój za jakis tydzień tez tak bedzie wygladał. tyle jest spóżniona wegetacja

Rolnik z powołania:-)

232

Moja koleżanka mi dzisiaj mówiła że brat jej chłopaka miał 80 hektarów rzepaku i wszystko H*j jasny strzelił... teraz będzie to przesiewał jęczmieniem jarym.

233

koło lubinia  u brata w firmie 200ha rzepaku do przesiania .   i na miescu   250ha pszenicy ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

234

to niedaleko mnie na 400 ha pszenicy do przesiania co najmniej 250, rzepaku też tyle samo

235

U mnie pewien niemiec ma 280 ha pszenicy do przesiania w jednym kawałku a podejrzewam ze jest tego wiecej.  sasiad ma 80 ha pszenicy i dosc sporo pszenzyta i jeczmienia. kuzyn ma 30 ha rzepaku. zima była okrutna.

236

zima zimą .. ale człowiek człowiekowi  okrutniejszy

237

U nas wszystkie rzepaki do kasacji. Nie ma co się łudzić. te które puszczają liście według mnie nie wiele wnoszą bo po wyrwaniu śmierdzą kapustą a połowa przekroju korzenia jest przemarznięta i odpada od rdzenia korzenia. co a pisze sami widzicie.
"Nasz" bamber Stokłosa też ma rzepak do zaorania ale nie ma czym go zastąpić. Nasiona ma tylko pszenżyta, które po ubiegłych żniwach ma zdolność kiełkowania w granicach  40% .....

238

U mnie 100% rzepaku do likwidacji. Siejemy pszenice jarą.

239

W lubuskim też dramat pszenic praktycznie niema a rzepaki bida z nędzą.

Leszek   dla kolegów'

240 Ostatnio edytowany przez wojtas (2012-03-28 22:01:38)

paranoja . co to bedzie na żniwa . gdzie to sprzedac ..  będzie jęczmienia multum ..

panowie z innej beczki  czym  stopujecie rzepak na wiosne by tak nie zasuwał  ??  bo w tym roku jakas paranoja ..   jednym wypaliło a tak jak u mnie jak  wystartował  to zapomniał  o tym  by wypuscic pare  rozgałezień :gun:    i zauważyłem że  dziś chociaż wiatr  wieje to wszyscy pryskają bez wyjątku  .  o dziwo  kazdy walił  w rzepak  antywylegacz bo po zlustrowaniu  rzepaków nie ma wyjątku   każdy  wystrzelił  z jedną odnogą ...  co to się dzieje ??

w gruncie żeczy złapałem  na wieczór chwile spokojniejszego wiatru  i  opierdzieliłem również rzepak  antywylegaczem  a dokładnie cycocelem w dawce 0,5l na ha ...  tak poradził  znajomy sprzedawca ...   nie wiem czy to coś pomoże .  jak to się u was przedstawia ..

dodam iż roślina ma wysokosc około 25cm