361

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

Nie podłączyliście masy z kabiny na ramę ciągnika.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

362

problem rozwiazany rozrusznik byl zle zlozony odwrotnie bedix byl zalozony

Fortschritt zt 423 a razy 2

363

Panowie  mam  ciekawe spostrzeżenie na ciągniki  Pronar   a mianowicie miałem dziś okazję pożądnie obejrzeć  ciągnik Pronar 1025 II   na wyposażeniu  Klima radio , skrzynia synchro (mało przełożeń)  i REWERS   hydraulkia bosch .

No więc spostrzeżenia moje na pierwszy rzut  oka było takie  leje się olej  z pod głowicy .  do okoła  nie  w jednym miejscu tak jak u mnie ... w sumie u mnie sie tylko poci ..  w tamtym leje ...
turbinka ładnie wkręca silnik 
most Carraro . skręt  super 
nie ma zbiornika oleju  tak jak  w naszych przed a raczej pod deską rozdzielczą ,  za to jest mała przystawka na skrzyni i do niej jest identyczna pompa jak w naszych ...
brak tego nieszczesnego  rozdzielacza  pod kabiną , a jest nad tylną prawa półośką rozdzielacz 3 sekcyjny  na linki   co za tym idzie hydraulika suchutka .  Zamiast siłownika  centralnie umieszczonego  jak w starych  sa 2 pionowe  fi60 tłoczysko .
dodam że nasze stare kwadratowe kabiny sa bardziej przestronne niż ta montowana w Pronarze ...

Żeby nie było słotko .  więc  wniosek   operatora ciągnika jest taki, że  jak za te pieniądze co w Pronarze dał  to szału  nie ma ...   do tego problemy z synchronizatorami w skrzyni ...   co do oszczedności to luks .... pracuje w transporcie  z beczką forszajową

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

364

Jak jest z rejestracją nowych MTZ ów? Sąsiad chciał takiego kupić. Dowiedział się, że silniki nie spełniają norm jakiegoś Euro i z rejestracją jest problem.

365

można rejstrowac  w naszym pięknym kraju   jedynie nowe ciągniki    z minimum Euro 3 ..   te starsze   z euro 2 lub coś można rejstrowac ale nie w naszym kraju ..  znaczy można ale nie jako nowe ...    tylko  że ni by ściągnełeś ciągnik już zarejstrowany za granicą  i jesteś 2 włascicielem ..  robią coś takiego ale za odpowiednią opłatą

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

366

Panowie pytanie a wiec tak silownik wymieniony na nowy nowy olej i nadal nie chce podnosic do konca czyli na maxa tylko jak sie rozdzielacz trzymie ze ma podnosic to wtedy idzie na maxa a jak sie pusci to opadnie do pewnego momentu gdzie szukac przyczyny:
- rozdzielacz?
-pompa?
-regulator silowy?

367

Stawiam na regulator siłowy u mnie też były z nimi problemy i z racji tego że wole pracować dzwigniami przy kierownicy w obydwu ruskach mam je wywalone, siłownik podłaczony bezpośrednio pod rozdzielacz przy kierownicy a cienka rurka co idzie z rozdzielacza pod kierownica do rozdzielacza siłowego podłączona do zbiornika na przelew, zasilanie z pompy na rozdzielacz siłowy zaślepione przy pompie i koniec różnych cyrków z samoczynnym opuszczaniem maszyn czy problemami z głębokością orki.Jeszcze możęsz sprawdzic dzwignię co idzie od ramion i steruje rozdzielaczem siłowym cze się nie rozkręciła i nie zrobiła za długa, albo sprubuj ją odłączyć od ramion i zobacz co się będzie działo

368

omiń wężem regulator  i  podłącz bezpośrednio siłownik ..  zobaczysz . jak będzie wszystko ok . to masz sprawe załatwioną a jeśli   będzie to samo to znaczy że  rozdzielacz walnięty

369

Koledzy mam takie pytanie może błahe i dziwnie to zabrzmi ale co tam napiszę... A chodzi mi to czy w mtz-cie ze sportową kabiną podczas deszczu woda nie cieknie do kabiny obok deski rozdzielczej jak to ma miejsce np. w ciapku czy 60-tce. No bo przykładowo w 80-tce maska kończy się przy przedniej szybie i cała tablica z kierownicą ect. jest przykręcona do podłogi i tam jest raczej szczelnie. Acha i jak drzwi się dobrze zamykają są kompletne uszczelki itd to czy też jest szczelnie czy raczej są duże szpary? sorry za tyle pytań ale przed zakupem chcę się raczej wszystkiego dowiedzieć o tym radzieckim sprzęcie wink

370 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2012-05-01 22:07:52)

Nie bądz taki drobiazgowy pomyśl bardziej przyszłościowo a jak już się ożenisz to uszczelki nie będą takie istotne.:beer::dance:

371

raczej nic nie bedzie ciekło  jak  kabina i resztga kompletna to jest ok  a jak by było to oryginalne ogrzewanie koło siedzenia to  w zime nie zmarzniesz smile)

372

do czego wystaje jakby śruba z korpusu na wysokości mocowania cięgła [śruby rzymskiej] między uszami jest lużna ? wie kto?

373

To jest uchwyt regulatora siłowego. Pod nią powinny być sprężynki i wtedy jest sztywna.

R E S P E C T ! ! !

374

hmm a działa to komus ??  ja  te całe ustrojstwo odłaczyłem w cholere ..  zzastanawiam się  ale pewnie po żniwach  wyrzuce i wstawie kompletnie inny rozdzielacz  i prawdopodobnie bedzie po problemie ...  koszt około  600zł  wyjdzie

375

U mnie działa bez zarzutu. Trzeba to tylko rozpracować. Mam ciągnik od 1986r. Rozdzielacz raz był uszczelniany, pompa jeszcze oryginał. Jak zadbasz to działa wdzięcznie.

R E S P E C T ! ! !

376

u mnie to byłe niekompletne ktoś w niemczech to  pokiełbasił ..

377

przednia prawa zwrotnica one są na sprężynach bo wydaje mi się jakby pracowała góra dół ma może ktoś skan jej z katalogu bo pewno będę musiał tam zajrzeć

378

jak nic się nie dzieje  to nie musisz zaglądac .  wymieniałem oringi  bo mi olej z niej się pocił ..  teraz spokój .  tak one sa na spężynach ...

379

właśnie olej leci z prawej i nie wiem jak do tego się zabrać  20 km nim przyjechałem i nic się nie działo a jak postał na słońcu to zaczeło lecieć może przez to że koła były skierowane mocno w lewo no i teraz cieknie a to nie ciekawie wygląda

380

na to nie patrz ..  chwile pocieknie i przestanie ...   a rozebrac łatwo ...  mogę podesłac skan jak chcesz