Odp: Rzepak
powiem ci że od tamtej pory mnie na polu nie było . brak czasu
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
powiem ci że od tamtej pory mnie na polu nie było . brak czasu
Jak kosicie rzepaki? Prosto z pnia, po pokosówce, czy może pryskacie na dosuszenie? Co lepsze? I jaką wilgotność ma rzepak prosto z pnia? Oczywiście mam na myśli piękną pogodę bez gradu i deszczu....
dużo wymagań raz w życiu tato kosił po pokosówce ... tak do tej pory z pnia .... prawie zawsze dosuszany randapem lub czymś podobnym ... wilgotnośc ... udało mi się skosic 4.9%
mi się udawało nie dosuszany kosić co miał ok 5, 7-8, ale był i taki co miał koło 10
10% to jeszcze nei tragedia. Potrącenia zaczynają sie dopiero od 9%
Gorzej jak masz 12-13 % - wtedy cena leci na łeb na szyje w dół ......
Ja stosuję na ok 2 tyg przed zbiorem 3 litry glifosatu + 5 kg siarczanu amonu - dawka na ha .
w tym roku będę musiał desykować bo tam gdzie jest rzadki to i rumian siedzi i inne chwaściory...
Może któryś z kolegów siał rzepak Pioneera?
Rudemenes a pryskasz opryskiwaczep ciągniętym czy zawieszanym. Mój ciągnięty jest niski nie uszkodzi dużo rzepaku? Znowu zawieszany ma lance 3m krótszą. Scieżki mi już pozałaziły rzepakiem, i nasuwa się pytanie czy jak przejadę po nim to da sie go później podebrać? Wstanie trochę?
Ja mam pierwszy raz rzepak i własnie nie wiem co robis desykować sklejac czy zostawic i kosic jaki bedzie
Rudemenes a pryskasz opryskiwaczep ciągniętym czy zawieszanym. Mój ciągnięty jest niski nie uszkodzi dużo rzepaku? Znowu zawieszany ma lance 3m krótszą. Scieżki mi już pozałaziły rzepakiem, i nasuwa się pytanie czy jak przejadę po nim to da sie go później podebrać? Wstanie trochę?
podwieś pod ciągnik i opryskiwacz płachtę, ograniczysz uszkadzanie strąków a przy koszeniu tak kombinuj żeby jechać w przeciwnym kierunku "pod włos"
No właśnie czytałem że to dobry sposób... A i czy brak potrącenia na wilgotności zrekompensuje koszt oprysku? pomijając wygodę koszenia suchego, chociaż jest czyściutki, bez chwastów. A i jeszcze jedno czy w przypadku dosuszenia nie lecą kilogramy w dół?
Ja mam pierwszy raz rzepak i własnie nie wiem co robis desykować sklejac czy zostawic i kosic jaki bedzie
jak jest ładny, równy i bez chwastów to możesz zostawić. Znowu desykowany szybciej dojdzie i będzie suchszy... no wiadomo pogoda też ma wpływ
a który mniej się osypuje? bo ja bede kosił dopiero po 15 lipca i rzepaczek musi na mnie poczekać. Jest w miarę równy bez zielska
po 15 niech zgadne znów pielgrzymka to lepiej go zostaw niech sam wyschnie .. bo szkoa oprysku albo zlec sąsiadowi niech za ciebie wykosi mniejsze straty ...
Dobrze że Pajej nie mieszka w szczecinie bo by się uszedł do częstochwy
A może by tak łuszczyny posklejać+desykant?
Tak dokładnie pielgrzymka. Ze szczecina nie poszedłbym bo idą w sierpniu a na żniwach muszę być
ale co za problem .. to ty idzisz a tato w domu siedzi . więc ty se łązikujesz a tatko doglada rzepaku jak jest suchy to wsiada w kombajn i jazda ...
No właśnie świat należy do młodzieży ,stary tyra a młody leży
Ja mam opryskiwacz zawieszany - lance 15 m.
Przy desykacji dodaję "sklejacz".
Przy tym zabiegu staram sie wpompować jak najwięcej wody - nawet 400 l na ha.
Pod ciągnikiem mam założoną plandekę. Wystaje ona jakieś metr do przodu i jest pochylona - po to by rzepak się lekko poddawał.
Co do ścieżek - to robię tak, że jak rzepak cały stoi a rzepak leży to obkaszam ścieżki z obu stron a potem heder przy ziemi i koszę ścieżki pod włos. Trochę czasu to zajmuje, ale kto bogatemu zabroni ?? :):):)
Błem wczoraj na oględzinach i tak. na strąkach pojawiają sie pierwsze małe plamki (chyba grzybki) w jednym kawałku na scierzkach rzepak odbił i kwitnie w innych na scierzkach niektóre straki sa żółte i otwieraja sie to chyba sprawka tej muchowki jak to ona sie nazywała?
Co do terminu zbioru to jak latem planowałem posiac i pytałem sie was to powiedzieliście że do 15 spokojnie postoi bez wiekszych strat
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo