301

Odp: Rzepak

powiem ci że od tamtej pory mnie na polu nie było . brak czasu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

302

Jak kosicie rzepaki? Prosto z pnia, po pokosówce, czy może pryskacie na dosuszenie? Co lepsze? I jaką wilgotność ma rzepak prosto z pnia? Oczywiście mam na myśli piękną pogodę bez gradu i deszczu....

303

dużo wymagań   raz w życiu  tato kosił po pokosówce ...   tak do tej pory  z pnia ....  prawie zawsze dosuszany  randapem lub czymś podobnym ...   wilgotnośc ...  udało mi  się skosic 4.9%

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

304

mi się udawało nie dosuszany kosić co miał ok 5, 7-8, ale był i taki co miał koło 10 smile

305

10% to jeszcze nei tragedia. Potrącenia zaczynają sie dopiero od 9%
Gorzej jak masz 12-13 % - wtedy cena leci na łeb na szyje w dół ......
Ja stosuję na ok 2 tyg przed zbiorem 3 litry glifosatu + 5 kg siarczanu amonu - dawka na ha .

306 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2012-06-02 10:55:22)

w tym roku będę musiał desykować bo tam gdzie jest rzadki to i rumian siedzi i inne chwaściory...

Może któryś z kolegów siał rzepak Pioneera?

307

Rudemenes a  pryskasz opryskiwaczep ciągniętym czy zawieszanym. Mój ciągnięty jest niski nie uszkodzi dużo rzepaku? Znowu zawieszany ma lance 3m krótszą. Scieżki mi już pozałaziły rzepakiem, i nasuwa się pytanie czy jak przejadę po nim to da sie go później podebrać? Wstanie trochę?

308

Ja mam pierwszy raz rzepak i własnie nie wiem co robis desykować sklejac czy zostawic i kosic jaki bedzie

Rolnik z powołania:-)

309

Grzegorz89 napisał/a:

Rudemenes a  pryskasz opryskiwaczep ciągniętym czy zawieszanym. Mój ciągnięty jest niski nie uszkodzi dużo rzepaku? Znowu zawieszany ma lance 3m krótszą. Scieżki mi już pozałaziły rzepakiem, i nasuwa się pytanie czy jak przejadę po nim to da sie go później podebrać? Wstanie trochę?

podwieś pod ciągnik i opryskiwacz płachtę, ograniczysz uszkadzanie strąków a przy koszeniu tak kombinuj żeby jechać w przeciwnym kierunku "pod włos"

310

No właśnie czytałem że to dobry sposób... A i czy brak potrącenia na wilgotności zrekompensuje koszt oprysku? pomijając wygodę koszenia suchego, chociaż jest czyściutki, bez chwastów. A i jeszcze jedno czy w przypadku dosuszenia nie lecą kilogramy w dół?

311

Pajej napisał/a:

Ja mam pierwszy raz rzepak i własnie nie wiem co robis desykować sklejac czy zostawic i kosic jaki bedzie

jak jest ładny, równy i bez chwastów to możesz zostawić. Znowu desykowany szybciej dojdzie i będzie suchszy... no wiadomo pogoda też ma wpływ

312

a który mniej się osypuje? bo ja bede kosił dopiero po 15 lipca i rzepaczek musi na mnie poczekać. Jest w miarę równy bez zielska

313

po  15 niech zgadne znów pielgrzymka big_smile to lepiej go zostaw niech sam  wyschnie .. bo szkoa oprysku  albo zlec sąsiadowi niech za ciebie wykosi mniejsze straty ...

314

Dobrze że Pajej nie mieszka w szczecinie bo by się uszedł do częstochwy wink

315

A może by tak łuszczyny posklejać+desykant?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

316

Tak dokładnie pielgrzymka. Ze szczecina nie poszedłbym bo idą w sierpniu a na żniwach muszę być

317

ale co za problem .. to ty idzisz  a tato w domu siedzi . więc ty se łązikujesz a tatko  doglada rzepaku  jak jest suchy to wsiada w kombajn i jazda ...

318

No właśnie świat należy do młodzieży ,stary tyra a młody leży wink

319

Ja mam opryskiwacz zawieszany - lance 15 m.
Przy desykacji dodaję "sklejacz".
Przy tym zabiegu staram sie wpompować jak najwięcej wody - nawet 400 l na ha.
Pod ciągnikiem mam założoną plandekę. Wystaje ona jakieś metr do przodu i jest pochylona - po to by rzepak się lekko poddawał.
Co do ścieżek - to robię tak, że jak rzepak cały stoi a rzepak leży to obkaszam ścieżki z obu stron a potem heder przy ziemi i koszę ścieżki pod włos. Trochę czasu to zajmuje, ale kto bogatemu zabroni ?? smile:):):)

320 Ostatnio edytowany przez Pajej (2012-06-04 09:29:03)

Błem wczoraj na oględzinach i tak. na strąkach pojawiają sie pierwsze małe plamki (chyba grzybki) w jednym kawałku na scierzkach rzepak odbił i kwitnie w innych na scierzkach niektóre straki sa żółte i otwieraja sie to chyba sprawka tej muchowki jak to ona sie nazywała?
Co do terminu zbioru to jak latem planowałem posiac i pytałem sie was to powiedzieliście że do 15 spokojnie postoi bez wiekszych strat