381

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

przestanie pewno jak olej wyleci  a skan bym poprosił

382

Miałem na stole, dawno bo dawno, ale było. Nowe uszczelki na pocenie nie pomogą, także szkoda roboty. Jeśli już to poluzuj korek wlewowy oleju do zwolnicy i postaw na słońcu. Jeśli pomoże, to nawierć go wiertłem 2mm i po sprawie. Pomaga.

383

panowie dorwalem dzis zegar mierzacy cisnienie na hydraulice podczepiane pod wywrot i ile pokazalo szok ...20 atm gdzie pod zt323 pokazalo mi 160 a c-360 bylo 140. co kupowac pompe rozdzielacz czy regulator silowy do MTZ

384

Jak nie ma  siły hydraulika  to pompa .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

385

na max obrotach czy na wolnych ??
u mnie na obrotach   około 500 ma ciśnienie 60  a na obrotach  1000 ma juz 170  na obrotach  1500 w zwyż ma już 220  co jest adekwatne do  rozdupczonego  rozdzielacza ... ale nie mam czasu go wymienic ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

386

Może się komuś przyda bardzo fajnie wszystko opisane polecam do regulacji:

http://www.farmer.pl/porady/pronar-regu … 36412.html

http://www.farmer.pl/porady/pronar-regu … 36642.html

387

wojtas nie ma roznic moze pare gora 23 -24 atm na pelnym gazie

388

A pompa grzeje się bardo ?

389 Ostatnio edytowany przez marian 323 (2012-06-08 16:20:16)

troche jest ciepla (stan oleju jest zawsze taki sam nie ma wycieku lub cos podobnego)
a jesli pompe wymienic to ktora polecacie najlepiej nick podajcie

390

Ciepła musi być ale nie za bardzo . U mnie w UNHZ słabo podnosi na ciepłym oleju  a pompa  gorąca.  Ja bym stawiał na pompę . Hydraulika zewnętrzna jest  na trochę innym obwodzie jak  podnośnik a właśnie słabo podnosi tylny TUZ  ?

391

no dokladnie slabo najlepiej podnosi jeszcze jak jest rozdzielacz nom stop zalaczony

392 Ostatnio edytowany przez grześ67 (2012-06-08 20:49:34)

Marian podejżewam że problem jest w rozdzielaczu, byc może zacioł Ci się zawór przelewowy (nie myl z ciśnieniowym) i prawdopodobnie cały czas jest otwarty.Jest to taki grzybek z sprężynką pod aluminiową kopułą tam gdzie przykręcona jest rura od spływu oleju.

393

http://moto.allegro.pl/rozdzielacz-r80- … 73635.html
grzes w ktorym miejscu jest ten zawor

394

Ktoś się orientuje jak powinny być wyregulowane wtryskiwacze w MTZ JUMZ? Silnik po remoncie, nowe wtryski, a muł i kopci na czarno hmm

395

a wiec okrecilem pokrywe tego zaworu i tam jest taka srubka na srubokrek plaski wkrecalem ja i mierzylem zarazem cisnienie na wolnych obrotach 50 a powyzej 1500obr ma juz 100atm jest lepiej bo bylo tylko 20 jeszcze cos mozna zrobic nie wydajac pieniedzy hm..

396

wykręcic to całkiem . wyciągnac spręzynkę ... pod spodem jest taki malutki grzybek więc uwazaj byś go nie zgubił  tak jak ja ...   przedmuchaj  podkąłdaj i  ustaw od nowa

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

397

witam panowie a u mnie z chydraulika jest tak nowa pompa nowy oryginalny rozdzielacz nie te niebieskie aluminiowe podruby co po sezonie leci z niego z kazdej strony i czesto sie zacinaly przerobilem ich pare juz no i na tuze podniesie mi max 500kg o co tu chodzi

Fortschritt zt 423 a razy 2

398

U mnie jest to samo.Nie sprawdzalem cisnienia,ale tony jak cieply nie podniesie.Pompa nowa,srubka wkrecona na max i dalej to samo.Narazie z braku czasu sie poddalem,ale ktos mi podpowiadal,ze jest jeszcze jedna,czesta przyczyna takich zachowan.Przy rozdzielaczu silowym jest taki przegub,ktory laczy sie z oska,ktora do niego wchodzi-ponoc nieraz wystarczy kluczykiem przekrecic w przod lub tyl i juz dziala.Powodem sa luzy na laczeniach w przegubie,dzwigni,tulejkach.Jeszcze tego nie sprawdzalem,ale to bedzie nastepne.

399

Marian dokładnie o ten grzybek chodzi  a co do tych niebieskich rozdzielaczy to racja, mi też jedna sekcja niekiedy się przycina a co do rozdzielaczy siłowych to w obydwu ruskach je wywaliłem i pracuje tylko na rozdzielaczach pod kierownicą.W starszych mtz-etach  często broi tak zwany wzmacniacz jest on przy rozdzielaczu przy  kierownicy i sterowany jest oddzielną czwartą dźwignia,też można go wyeliminować bo moim zdaniem czy prostszy układ tym mniej problemów.

400 Ostatnio edytowany przez marian 323 (2012-06-13 16:43:50)

http://www.fotoload.pl/123aa75/c7b35be2816beaa80fed8213a89793568193_min.jpg
przyczyna znaleziona -przestawilem w kierunku w prawo do to tej rurki pionowo i teraz podnosi i cisnienie sie podnioslo do 150atm
a teraz jeszcze na rozruch ten wystarczy?http://allegro.pl/akumulator-120ah-wysylka-gratis-lub-rabat-i2391965672.html