1,261

Odp: Pług

Moja trójka była krzywa jak banan grzanie i prostowanie nie przynosiło efektów więc trzeba było naciągnąć i przyspawać pasek grubej blachy przez całą długość ramy

1,262

Dzisiaj orałem pod słonecznik i mam już w 5 grudziąckiej odkładnie do wymiany. Może zmienić przy okazji na półśrubowe? Robił ktoś unią na takich odkładniach?

1,263

Radze Wymienic Cały Pług

1,264

Pługa nie chce na razie zmieniać bo ciągnika do obrótówki nie mam, a półzawieszany u mnie za duży a nowe rzemieślnicze zagonówki to sa takie same jak moja na podwórku. Zamówiłem nowe lemiesze, odkładnie i piersi z przesyłką będzie koło 800zł i na kilka lat na moich piaskach posłuży. Jak złoże i wyjade w pole zdam relacje z jakości orki:)

1,265

Może zmienić przy okazji na półśrubowe? Robił ktoś unią na takich odkładniach?

Kolega założył do 3 i sobie chwali

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

1,266

Jak zamienisz siekierkę na kijek, to udawaj, że to czarodziejska różdżka.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,267

Pług złożony tylko że pogoda jest to robie siano i słomy na razie. Będę miał troche razówek bo trzeba będzie glifosatem przelecieć sporo pól bo słoma za długo leżała i perz się przebija.. A na ile przed siewem orzecie? Czekacie na "książkowe" odleżenie się ziemi czy po prostu na drugi dzień agregat i ogień?

1,268

Ja staram się jechać zaraz po orce jak najszybciej, jak jest sucho. W zeszłym roku za mocno przeschła mi ziemia i pszenica rzadziutka była.

1,269

poulm napisał/a:

Co o tym myślicie, może to być dobry plug dla Forszajta? Jest tanie:

http://allegro.pl/plug-obrotowy-rabe-we … 56931.html

http://img14.allegroimg.pl/photos/orygi … 2372256931

nadal jest do wzięcia

1,270

Grzegorz89 napisał/a:

Ja staram się jechać zaraz po orce jak najszybciej, jak jest sucho. W zeszłym roku za mocno przeschła mi ziemia i pszenica rzadziutka była.

a ja po orce jade agregatem 1 raz i po tygodniu drugi raz i sieje

1,271

x2x napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

a ja po orce jade agregatem 1 raz i po tygodniu drugi raz i sieje

co ci to da że jeździsz raz agregatem no i po tygodniu drugi raz
moim zdaniem to jeszcze bardziej osuszasz ziemię

1,272

Lufa z gleboznawstwa i techniki uprawy roli, a co z likwidacją przestworków kapilarnych, parowania, przesychania gleby itp

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,273

ale jeśli kolega napisał że robi to w porze suchej to kto mówi tu o osuszaniu gleby

1,274

Pierwsz orka moim nowym nabytkiem razówka pod rzepak http://www.youtube.com/watch?v=DovGqEsg … e=youtu.be

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

1,275 Ostatnio edytowany przez Pietia (2012-08-11 05:28:39)

Szeryfie i jak zadowolony z pługa kiedyś Wojtas go dla mnie pglądął ale dla rusk okazał się za duży ogólnie wiedać że wszystko OK
+ za ładny filmik

1,276

tak tak to ten .. ALE  nadal mi się nie podoba ta obrotnica .. już jednego takiego miałem  i zgubilem go na polu ...   a on jest w miarę ciężki przez co  to staje się dośc prawdopodobne

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,277

Ogólnie jest ok mam tylko pewne zastrzeżenia , orzę dłużej niż poprzednią zagonówką niemeyera choć szerokość orki jest taka sama idzie ciężej max 1 szosową niemeyerem orałem 2 4. Jakby brakowało mocy. Może to wina pompy załozyłem nową i jestem w trakcie korygowania zapłonu.

1,278

Panowie złamał mi się jeden bolec od belki zaczepowej pługa. Ułamał się dokładnie w miejscu  gdzie przechodzi w jednolity pręt który wkłada się w jabłko podnośnika i zakłada zawleczkę.
Belka jest podobna kształtem do tej z aukcji tylko średnica rury 6cm. Dłgość belki ok.97cm.
http://otomoto.pl/norwegia-plug-4skibow … 12928.html
Ma ktoś może taką belkę na sprzedaż? Bo spawanie chyba tu nic nie da.

gg 2215972

1,279

Radku coś mam ale muszę pomierzyć to jest belka od baaaardzo starego polskiego pługa

1,280

samo spawanie  wątpię ..  jedyna opcja jest taka to nawiercić  obie strony   nagwintować jesli się da i  zakręcić na klej ...   i to wszystko  ładnie sfazować i dokładnie ospawać ..  powinno  trzymać

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile