Odp: Pług
Moja trójka była krzywa jak banan grzanie i prostowanie nie przynosiło efektów więc trzeba było naciągnąć i przyspawać pasek grubej blachy przez całą długość ramy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Pług
Strony Poprzednia 1 … 62 63 64 65 66 … 83 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Moja trójka była krzywa jak banan grzanie i prostowanie nie przynosiło efektów więc trzeba było naciągnąć i przyspawać pasek grubej blachy przez całą długość ramy
Dzisiaj orałem pod słonecznik i mam już w 5 grudziąckiej odkładnie do wymiany. Może zmienić przy okazji na półśrubowe? Robił ktoś unią na takich odkładniach?
Pługa nie chce na razie zmieniać bo ciągnika do obrótówki nie mam, a półzawieszany u mnie za duży a nowe rzemieślnicze zagonówki to sa takie same jak moja na podwórku. Zamówiłem nowe lemiesze, odkładnie i piersi z przesyłką będzie koło 800zł i na kilka lat na moich piaskach posłuży. Jak złoże i wyjade w pole zdam relacje z jakości orki:)
Może zmienić przy okazji na półśrubowe? Robił ktoś unią na takich odkładniach?
Kolega założył do 3 i sobie chwali
Jak zamienisz siekierkę na kijek, to udawaj, że to czarodziejska różdżka.
Pług złożony tylko że pogoda jest to robie siano i słomy na razie. Będę miał troche razówek bo trzeba będzie glifosatem przelecieć sporo pól bo słoma za długo leżała i perz się przebija.. A na ile przed siewem orzecie? Czekacie na "książkowe" odleżenie się ziemi czy po prostu na drugi dzień agregat i ogień?
Ja staram się jechać zaraz po orce jak najszybciej, jak jest sucho. W zeszłym roku za mocno przeschła mi ziemia i pszenica rzadziutka była.
Co o tym myślicie, może to być dobry plug dla Forszajta? Jest tanie:
nadal jest do wzięcia
Ja staram się jechać zaraz po orce jak najszybciej, jak jest sucho. W zeszłym roku za mocno przeschła mi ziemia i pszenica rzadziutka była.
a ja po orce jade agregatem 1 raz i po tygodniu drugi raz i sieje
Grzegorz89 napisał/a:Ja staram się jechać zaraz po orce jak najszybciej, jak jest sucho. W zeszłym roku za mocno przeschła mi ziemia i pszenica rzadziutka była.
a ja po orce jade agregatem 1 raz i po tygodniu drugi raz i sieje
co ci to da że jeździsz raz agregatem no i po tygodniu drugi raz
moim zdaniem to jeszcze bardziej osuszasz ziemię
Lufa z gleboznawstwa i techniki uprawy roli, a co z likwidacją przestworków kapilarnych, parowania, przesychania gleby itp
ale jeśli kolega napisał że robi to w porze suchej to kto mówi tu o osuszaniu gleby
Pierwsz orka moim nowym nabytkiem razówka pod rzepak http://www.youtube.com/watch?v=DovGqEsg … e=youtu.be
Szeryfie i jak zadowolony z pługa kiedyś Wojtas go dla mnie pglądął ale dla rusk okazał się za duży ogólnie wiedać że wszystko OK
+ za ładny filmik
tak tak to ten .. ALE nadal mi się nie podoba ta obrotnica .. już jednego takiego miałem i zgubilem go na polu ... a on jest w miarę ciężki przez co to staje się dośc prawdopodobne
Ogólnie jest ok mam tylko pewne zastrzeżenia , orzę dłużej niż poprzednią zagonówką niemeyera choć szerokość orki jest taka sama idzie ciężej max 1 szosową niemeyerem orałem 2 4. Jakby brakowało mocy. Może to wina pompy załozyłem nową i jestem w trakcie korygowania zapłonu.
Panowie złamał mi się jeden bolec od belki zaczepowej pługa. Ułamał się dokładnie w miejscu gdzie przechodzi w jednolity pręt który wkłada się w jabłko podnośnika i zakłada zawleczkę.
Belka jest podobna kształtem do tej z aukcji tylko średnica rury 6cm. Dłgość belki ok.97cm.
http://otomoto.pl/norwegia-plug-4skibow … 12928.html
Ma ktoś może taką belkę na sprzedaż? Bo spawanie chyba tu nic nie da.
Radku coś mam ale muszę pomierzyć to jest belka od baaaardzo starego polskiego pługa
samo spawanie wątpię .. jedyna opcja jest taka to nawiercić obie strony nagwintować jesli się da i zakręcić na klej ... i to wszystko ładnie sfazować i dokładnie ospawać .. powinno trzymać
Strony Poprzednia 1 … 62 63 64 65 66 … 83 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Pług
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo