341

Odp: Rzepak

Moj dzisiaj dostał Gallupa plus sklejacz i siarczan

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

342

jak poznać ze rzepak do koszenia bez pomocy wilgotnościomierza??? mój będzie koszony z pnia bez desykacji

Rolnik z powołania:-)

343

Po prostu musi być jak po desykacji łuszczyny suche a ziarna czarne (roslina martwa)

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

344 Ostatnio edytowany przez jano323 (2012-07-11 14:28:43)

panowie kosicie rzepak ? ile płacą ? Osadkowski niema jeszcze ceny a skupuje ponoć ma być cena dnia i  cena pogody słowem jedna huj........a.

sory napisałem nie w tym temacie proszę przenieść .

345

Cena rzepaku  2300zł za tonę ..  dziś była pierwsza dostawa  wilgotnośc 8.8  zanieczyszczenia 2.5  cena 2250zł ... 

rzepak technologiczny  jest  od 9 wilgotności a nie od 7 jak było do tej pory .....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

346

Jak leci?

347

Czym pryskacie rzepak od chwastów? Ja w zeszłym roku dałem navigator i command i efekt bardzo dobry tylko drogo wychodzi. Co polecicie?

348

Ja w ubiegłym roku pryskałem butisanem wyszło drogo i do dupy w tym kupiłem już command + metazanex zobaczymy.

349

Piotrfire napisał/a:

Ja w ubiegłym roku pryskałem butisanem wyszło drogo i do dupy w tym kupiłem już command + metazanex zobaczymy.

u mnie też był butisan i tak samo wyszło jak i Tobie... Colzor trio bardzo dobry środek. Wujo pryskał, rzepak wyleciał, więc zasiał jęczmień. Chwastów zero i na jesieni i w jęczmieniu

350 Ostatnio edytowany przez wojtas (2012-08-12 11:22:41)

co roku jade na comandzie i metazanexie  i  jest super ... 

jakie odmiany wybraliście ?? 

ja Glorie i  monolit

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

351 Ostatnio edytowany przez blazej1694 (2012-08-12 11:36:21)

kadore oraz monolit ale zastanawiamy się nad zasianiem F1 między MULLER 24 a DK EXQUISITE

352

Ja w tym roku sieję Remy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

353

Artoga. miałem zasiać jeszcze Pioneera D06 czy jak mu tam ale w następnym roku to zrobię bo teraz mało sieję.

354

Ja Californium i Nelson będę siał. A opryskam chyba na jesieni Cliophar'em Gorczycę wyczyścił elegancko w tym roku, została tylko przytulia i to mało. A w zeszłym roku Command i Navigator pole czyściutkie.

355

U mnie w okolicy przez ostatnie dwa lata wszyscy przejechali sie na rzepaku.Wymarzl,albo zjadly go slimaki.Kto zaryzkowal i zostawil na wiosne zebral 600 kg.Duze ryzyko i wide,ze malo osob decyduje sie na rzepak.Ja tez nie sieje.

356

Chłopaki jaki jest wład powiedzy na jeden hektar na rzepak + opryski + jesienne dokarmianie czy zwalcznie chorób lub robaków tak w przyblirzenariu byłbym wdzięczny czy w 3 hektary warto sie pakować na probę czy raczej dać sobie spokój

357

pietia albowiem tak

nawóz  pod korzeń  jakies 300kg
paczka nasion  od 350zł w górę (3 ha)
porysk na hektar to jest 160zł na chwasta do 3 dni po siewie
na jesien na samosiewy  wychodzi około 70zł za ha  plus odżywki  typu Bor i RB  i ewentualny  oprysk na grzyba ,   jak o czymś zapomniałem to przypomnieć

358

troszkę wojtas zaniżyłeś

cena nasion ok ale paczka na 3 ha np. przy poznaniaku to zamało przy dobrym siewniku starczy

300 pod korzeń najgrubszej polifoski czyli 6 też trochę mało oto fragment karty technologicznej  chyba z 2007r

Nawozewnie- N-185 kg/ha, P - 80 kg/ha , K-180 kg/ha

Ochrona

26.08. - Alanex 2,5l/ha +kalif 0,2 l/ha
18.09 - Agil 0,3+Pyrinex 0,4 /ha
05.10- Orius 0,5/ha Antywylegacz 0,5 ha , Solubor 1/ha , Siarczan Magnes 5/kg , Adob-Mn 0,5 ha , Alphaguard 0,1/ha

28.03.2007 Solubor 1/ha , Siarczan Magnes 5/kg , Adob-Mn 0,5 ha , Alphaguard 0,1/ha

09.04.2007 Solubor 1/ha , Alphaguard 0,1/ha ,Orius 0,5/ha , Pyrinex 0,4 /ha

25.04 - Karben 0,5 i Alphaguard 0,1/ha _________________

Mam przed sobą fakturę na opryski na 3 ha które kupiłem w tym roku
command 243zł
metazanex 384
Horizon 297

to tylko ochrona (chwast + grzyb)

potem coś na robala odżywki itp

359

Dzięki chłopaki tak sobie myślałem żeby tak na próbę posiać a na przyszły rok jak się uda to na stałe 10 hektarów powiem tak mam pole po jęczmieniu tak sobie myślałem rozwieść 2 wanny pomiotu na 3 h. i posiać Monolita to jest IIIb do IVb tak na próbę

360

ja rok temu na próbę zasiałem pierwszy raz 6 ha, wszyscy namawiali weź zasiej. rzepak dostał wszystkiego jak "bozia przykazała". ale trafiłem na niekorzystny rok i musiałem do wszystkiego 8 tyś dołożyć bo niestety nie miałem ubezpieczone a miałem to zasiane na dzierżawie a wiecie sami jak to jest z takimi dzierżawami co nic z nich nie masz...Wolę teraz siać kukurydzę, u mnie przynajmniej pewniejsza jest

E 516 na części
Telefon 695 076 269