Odp: Rzepak
Moj dzisiaj dostał Gallupa plus sklejacz i siarczan
GG 5280421 Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Moj dzisiaj dostał Gallupa plus sklejacz i siarczan
jak poznać ze rzepak do koszenia bez pomocy wilgotnościomierza??? mój będzie koszony z pnia bez desykacji
Po prostu musi być jak po desykacji łuszczyny suche a ziarna czarne (roslina martwa)
panowie kosicie rzepak ? ile płacą ? Osadkowski niema jeszcze ceny a skupuje ponoć ma być cena dnia i cena pogody słowem jedna huj........a.
sory napisałem nie w tym temacie proszę przenieść .
Cena rzepaku 2300zł za tonę .. dziś była pierwsza dostawa wilgotnośc 8.8 zanieczyszczenia 2.5 cena 2250zł ...
rzepak technologiczny jest od 9 wilgotności a nie od 7 jak było do tej pory .....
Czym pryskacie rzepak od chwastów? Ja w zeszłym roku dałem navigator i command i efekt bardzo dobry tylko drogo wychodzi. Co polecicie?
Ja w ubiegłym roku pryskałem butisanem wyszło drogo i do dupy w tym kupiłem już command + metazanex zobaczymy.
Ja w ubiegłym roku pryskałem butisanem wyszło drogo i do dupy w tym kupiłem już command + metazanex zobaczymy.
u mnie też był butisan i tak samo wyszło jak i Tobie... Colzor trio bardzo dobry środek. Wujo pryskał, rzepak wyleciał, więc zasiał jęczmień. Chwastów zero i na jesieni i w jęczmieniu
co roku jade na comandzie i metazanexie i jest super ...
jakie odmiany wybraliście ??
ja Glorie i monolit
kadore oraz monolit ale zastanawiamy się nad zasianiem F1 między MULLER 24 a DK EXQUISITE
Ja w tym roku sieję Remy.
Artoga. miałem zasiać jeszcze Pioneera D06 czy jak mu tam ale w następnym roku to zrobię bo teraz mało sieję.
Ja Californium i Nelson będę siał. A opryskam chyba na jesieni Cliophar'em Gorczycę wyczyścił elegancko w tym roku, została tylko przytulia i to mało. A w zeszłym roku Command i Navigator pole czyściutkie.
U mnie w okolicy przez ostatnie dwa lata wszyscy przejechali sie na rzepaku.Wymarzl,albo zjadly go slimaki.Kto zaryzkowal i zostawil na wiosne zebral 600 kg.Duze ryzyko i wide,ze malo osob decyduje sie na rzepak.Ja tez nie sieje.
Chłopaki jaki jest wład powiedzy na jeden hektar na rzepak + opryski + jesienne dokarmianie czy zwalcznie chorób lub robaków tak w przyblirzenariu byłbym wdzięczny czy w 3 hektary warto sie pakować na probę czy raczej dać sobie spokój
pietia albowiem tak
nawóz pod korzeń jakies 300kg
paczka nasion od 350zł w górę (3 ha)
porysk na hektar to jest 160zł na chwasta do 3 dni po siewie
na jesien na samosiewy wychodzi około 70zł za ha plus odżywki typu Bor i RB i ewentualny oprysk na grzyba , jak o czymś zapomniałem to przypomnieć
troszkę wojtas zaniżyłeś
cena nasion ok ale paczka na 3 ha np. przy poznaniaku to zamało przy dobrym siewniku starczy
300 pod korzeń najgrubszej polifoski czyli 6 też trochę mało oto fragment karty technologicznej chyba z 2007r
Nawozewnie- N-185 kg/ha, P - 80 kg/ha , K-180 kg/ha
Ochrona
26.08. - Alanex 2,5l/ha +kalif 0,2 l/ha
18.09 - Agil 0,3+Pyrinex 0,4 /ha
05.10- Orius 0,5/ha Antywylegacz 0,5 ha , Solubor 1/ha , Siarczan Magnes 5/kg , Adob-Mn 0,5 ha , Alphaguard 0,1/ha
28.03.2007 Solubor 1/ha , Siarczan Magnes 5/kg , Adob-Mn 0,5 ha , Alphaguard 0,1/ha
09.04.2007 Solubor 1/ha , Alphaguard 0,1/ha ,Orius 0,5/ha , Pyrinex 0,4 /ha
25.04 - Karben 0,5 i Alphaguard 0,1/ha _________________
Mam przed sobą fakturę na opryski na 3 ha które kupiłem w tym roku
command 243zł
metazanex 384
Horizon 297
to tylko ochrona (chwast + grzyb)
potem coś na robala odżywki itp
Dzięki chłopaki tak sobie myślałem żeby tak na próbę posiać a na przyszły rok jak się uda to na stałe 10 hektarów powiem tak mam pole po jęczmieniu tak sobie myślałem rozwieść 2 wanny pomiotu na 3 h. i posiać Monolita to jest IIIb do IVb tak na próbę
ja rok temu na próbę zasiałem pierwszy raz 6 ha, wszyscy namawiali weź zasiej. rzepak dostał wszystkiego jak "bozia przykazała". ale trafiłem na niekorzystny rok i musiałem do wszystkiego 8 tyś dołożyć bo niestety nie miałem ubezpieczone a miałem to zasiane na dzierżawie a wiecie sami jak to jest z takimi dzierżawami co nic z nich nie masz...Wolę teraz siać kukurydzę, u mnie przynajmniej pewniejsza jest
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo