Odp: Rzepak
Lechu rozumiem Cię. Ale stopniowo chciałbym odchodzic na od jęczmiernia na rzecz kukurydzy i rzepaku
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Lechu rozumiem Cię. Ale stopniowo chciałbym odchodzic na od jęczmiernia na rzecz kukurydzy i rzepaku
Co powiecie o Galerze? W tym roku dużo wokół mnie wypadło rzepaków i boję się pryskać doglebowymi. Bo to uwiązanie na następstwo roślin.
Galera jest stosowana raczej na wiosnę i ma duże wymagania co do temperatury nie działa jak jest chłodno a jak jest ciepło też nie działa bo chwasty są już za duże , ale co do stosowania jesienią to nigdy nie stosowałem więc się nie wypowiadam
jak masz szczęscie to galera na wiosne ok ... ale jak przemrugasz to dupa zimna ...
Panowie mam pytanie dziś zasiałem pierwszy raz rzepak, chciałem popryskać Commandem zaraz po siewie tak jak na etykiecie napisane lub innym środkiem po wschodach, i tu moje pytanie czy mogę jutro jeszcze popryskać Commandem czy już będzie za późno, a może już nie ryzykować i czekać na wschody i prysnąć innymi środkami?
command do 3 dni po siewie
Dzięki no właśnie nigdzie nie jest napisane po jakim czasie można jeszcze pryskać, tylko napisane że bezpośrednio po siewie. No to jutro rano do sklepu i pryskam. A i jeszcze jedno i tak już z tym nic nie zrobię ale zapytać się mogę, kupiłem rzepak Monolit jednostka ma 12 kg, no i dziś zasiałem z rezerwą aby go wystarczyło i wyszło mi 3 kg na ha, chyba trochę za mało mi go wyszło?
po sąsiedzku u mnie sieją po 1,8kg na hektar...
ja będę siał po niedzieli ... około 3 kg na ha
po sąsiedzku u mnie sieją po 1,8kg na hektar...
hybryde
wujaszkowi przyszedł taki rzepak, że norma wysiewu wychodzi 1,5 kg na hektar
kolega będzie siał siewnikiem punktowo na hektar 1 kg ... aż jestę ciekaw
1,2 kg to już kiedyś widziałem.
To w sumie ok, bo próba kręcona z siewnika stojącego na podwórka ma mało wspólnego z tym co wylatuje z siewnika na polu chodzi oczywiście o rzepak.
Co mylicie o oprysku Navigator? W zeszłym rokun pryskałem nim wraz z Commandem i efekt b.dobry. Myślę że sam Navigator da rade a te co przepuści to są małe chwasty nie szkodliwe. No i oczywiście oprysk na jednoliścienne.Co myślicie?
W zeszłym roku po takiej kombinacji rosła komosa , ale to może dla tego że było sucho i słabo zadziałał.
Chopaki mam problem niech mi ktoś podpowie jak ustawić Amazone D7 SuperS na siew rzepaku nie mam pojęcia jak się za to zabrać. jak ustawić na mały wysiew ???
Aparaty wysiewające mają po 2 kółka, szerokie i wąskie, na szerokim kółku jest śrubka, którą trzeba poluzować i przesunąć trzeba kołek blokujący kółko szerokie z wąskim. (przesuwaj od strony wąskiego koła w stronę szerokiego, tak aby kołek wystawał poza koło i opierał się o obudowę aparatu wysiewającego) Reszta jak ze zbożem, próba kręcona i ewentualne korekty na przekładni. Ja sieje co drugi lejek.
dokładnie tak jak opisał to bartek .. tylko że ja sieje na szerokich kółkach ... wajchę od ustawiania daje na zero i wychodzi 4kg na ha jeżeli rozłączysz kółka to jest możliwe uzyskac tym siewnikiem 0.7kg/ha podaj mejla to poskanuje i ci podeśle ale nie dziś .. najwyżej w niedziele co gdzie i jak
Dzięki chłopaki Wojtas sprawdz wiadomość.
Wojtas też co drugi lejek czy każdy
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo