Odp: Żniwa 2012
ja o żniwach już zapomniałem mój kombajnek śpi sobie w garażu teraz słomę zworze zostało mi jeszcze tylko 50 balotów zwieźć ponad setka już w stercie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja o żniwach już zapomniałem mój kombajnek śpi sobie w garażu teraz słomę zworze zostało mi jeszcze tylko 50 balotów zwieźć ponad setka już w stercie
Ja w tym roku już zamówiłem żyto hybrydowe Amato , zobaczymy po następnych żniwach co potrafią hybrydy.
Chociaż jeden wierzy.... Dziś na drugim kawałku trochę słabiej między 8 a 9t/ha. Sporo leży i ciężko to zebrać....
To może źle liczę co? 300m i z zbiornika górą wylatuje? Niedowiarków zapraszam do mnie
MarekPE W zeszłym roku zebrałem 4 t/ha byłem załamany....
6 ton to dla mnie dolna granica przyzwoitości.
No i przy takim plonie można mówić o opłacalności.
Nakłady
350zł/ha na nasiona (brasetto KWS)
300kg suprofoski 27
140-150 kg N w saletrzaku
chwasty
2 x na grzyba, skracanie i odżywka
No i najważniejsze trzeba chodzić koło tego. Przy takiej uprawie terminy to święta rzecz.
Krzysiek pochwal się jaką masz klasę ziemi?
jak Człuchów to nie za bogata ta klasa.... koło 4b co?
Dwa lata temu miałem żyto hybrydowe sypalo dobrze bez specjalnych nakladów! - myśle że Krzysiek nie leje wody- tym bardziej że zastosowal wszystko zgodnie z arkanami sztuki rolnej? wczoraj skończylem żniwa miałem właśnie pszenicę hybrydową około 7t ha
krzysiek jak masz jeszcze kawałek stojącego tego żyta to weź zrób zdjęcie i wstaw, bo u nas na piątych szóstych klasach to osiągnięcie połowy tego co piszesz to sfera marzeń.
Krzysiek u nas duużo większe dawki walą, wapno i inne cuda , i 7-8 czasem 9 ton z pszenicy (ziemie ciężkie ).
Ja tylko pytam z ciekawości, nie mówię że leje wodę. Po prostu mam ziemie od3 do4klasy i nigdy nie widziałem zboża co dawałoby więcej niż 6ton. A staram się dbać.
Ja też siałem żyto hybrydowe. Ziemia 2,3,4. pod korzeń ok 200kg polifoski 4. Wiosną ok 150 kg N. Bez ochony fungicydowej i odżywek ok 8.5 tony z hektara. Żyto Fugato
Krzysiek daleko nie mam , jaka u ciebie klasa i co to za odmiana , czym skracasz źdźbło ?
A jak z hybrydowymi pszenicami? Też potrafią tak ładnie zaskoczyć? U nas już praktycznie po żniwach została reczka i len oleisty.
Napewno - chociaż ja jestem zwolennikiem ozimin
4a - 4b
Skracam
Brasseto
fotki będą jutro bo mi necior zmula jest też video
dziś kosiłem ostatni kawałek i żeby nie mżawka to bym miał dziada. Zostało może 1ha. Bez specjalnych nakładów (80kg N w dwóch dawkach) pszenżyto sypie na poziomie 4-4,2t/ha...
Obiecane fotki.
Nic szczególnego na nich nie widać.
Futerał od aparatu ma 13cm dł.
Uploaded with ImageShack.us
Dzisiaj zacząłem ciupać swoje, po całej akcji zliczę ile będzie towaru. Działka ma 9 ha w jednym kawałku. Ja tam widzę około 3-3,5 tony na 1 ha. Czas pokaże. Walnął mi uszczelniacz od podnoszenia hederu. pier**l czeskie gumiczki!! Rok temu nowe zakładałem!!! Nigdy więcej czeskich gumiczek!!!
jaka wilgotność u nas kicha ok 18 procent
jutro podam szczegóły
Żniwa A.D.2012 zakończone.Godzinę po robocie pada deszcz.
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo