441

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

Wojtas dzięki +

442

panowie jast jakiś zawór ciśnieniowy  przy   wspomaganiu czy moze orbitrol reguluje ciśnienie ???  bo cos ostatnio mi  wspoma  osłabła ...  prędzej się jednym paluszkiem kręciło na miejscu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

443

no ja zamontowalem nowe na orbitol wszystko nowe caly zestaw tylko brak pompy a powod wymiany ze przodek latal kola wpadaly w wibracje po zalozeniu wspomagania na orbitol problem znikl tylko kreci sie ciezko wiec zakupilem tez nowa pompe wspomagania na 14 wymienilem jest lepiej tylko jakby sie przycinalo cos gdzie szukac przyczyny??

444

Panowie czemu w mtz sprzeglo nie rozlacza wom-u grzyta idzie po zebach;/ mam zle ustawione odleglosc lapek od lozyska czy czegos nie wiem o mtz i gdzie jest okienko zeby to sprawdzic Trzeba w pole jechac a tu ani Forszu ani Mtzie sprzeglo nie rozlacza womu

445

Marian w MTZ-cie sprzęgło przy silniku jest jednostopniowe, rozłącza tylko wałek od napędu skrzyni biegów. Wałek napędzający przekaźnik jest napędzany cały czas podczas pracy silnika, sprzęgło załączają taśmy parciane znajdują się z tyłu w moście przy wałku przekaźnika i dlatego się dziwię że zgrzyta bo w MTZ-cie to raczej wałek nie ciągnie (się ślizga) gdy taśmy zbyt słabo zaciskają tarczki lub delikatnie powoli  się obraca wałek na wyłączonym WOM-ie gdy luz na taśmach jest zbyt mały.

446

Marian 323 zadzwoń do mnie na warsztat albo wyślij smsa ze swoim numerem telefonu to ja od dzwonie i ci powiem jak to działa wom  w mtzecie i jak prostym sposobem zamontować  siłownik od przyczepy do fortschritta i wyśle sms z fotkami tel 883-883-615 czynny całą dobę.

447

to jutro zadzwonie kolo poludnia bo juz nic nie wiem w tylnym moscie cos? olaboga no podobno pasuje od przyczepy d-47 ten silownik

448

w mtz jak coś zgrzyta to jedynie  biegi ...   a okienko do zaglądania i ustawiania sprzegła jest od spodu ..  wałek  się włącza i wyłącza jedynie wajchą  z prawej przy samym błotniku  jest jeszcze ta wajcha pod siedzeniem . zależna lub nie zalezne ...  no i pod ciągnikiem na klucz chyba 19   540 lub 1000  i wsio

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

449

no wajcha sie zalacza ale jak sie wcisnie sprzeglo to powinno sie rozlaczaczyc a tu nic kreci sie nom stop

450

ok jak się wcisnie sprzęgło to się rozłączy ale nie w mtz ...  chyba w zadnym modelu nie ma takiej opcji ....  za każdym razem się włącza i wyłącza wajchą i tyle ...  mniej kombinacji i rzeczy do popsucia się ...

451 Ostatnio edytowany przez marian 323 (2012-09-15 22:05:00)

to tak ma byc a skad te grzyty? przy zalaczaniu wajcha jakby miala sie skrzynia rozpasc

452

dziwne nawet bardzo ...   może ci sie gdzies łożysko rozpadło . i podczas obciążenia się coś blokuje ..

453

nie wiem czy ktoś pytał czy lepiej kupić akulumator i puszkę  12-24 v bo mi padł najpierw aku i przy okazji zmarnowałem ten przełącznik czy kupić rozrusznik na 12v  z reduktorem i jakie przeróbki są w instalacji potrzebne ?

454

znajomy maił na 12 i nowy rozrusznik z reduktorem ale jednak zamienił na 24 i mówił że teraz to porządnie kręci

E 516 na części
Telefon 695 076 269

455

wajnie zrobione http://otomoto.pl/mtz-belarus-mtz-82-A226777.html

456

teraz mnie czeka wymiana rozrusznika i sie zastanawiam nad wlasnie 24V one sa 3.5KW to jakie akumulatory musza byc??

457

mam pytanie .. bo wyciągałem  pompe wtryskową do  wyregulowania   dziś ją włożyłem  i po odpaleniu  gada  tak jak by   stukowo ...  wcześniej chodził  łagodnie  ...  dodam że końcówki wtrysków tez nowe ...  te  śruby od   regulacji konta wtrysku nie ruszane ... są jak były .. Jak prawidłowo ustawić wtrysk  albo  w która się opóźnia zapłon a w którą przyspiesza ...  może  po bawie się jutro

458

Nie pamiętam  jak to było  ale ciężko będzie to ustawić  idealnie . W naszym ustawialiśmy na kapilarę i też jest nie tak bo  dziurek  zabrakło na idealne ustawienie .  Chyba  jest  przyśpieszony ,  przynajmniej  miękko chodzi ale  deko gorzej pali .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

459

wojtas musisz popytać Kolegów tomek1974 i tomcio83 jak ustawić zapłon w MTZ-cie : http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1886&p=6
Jak można przypuszczać z ich wypowiedzi, są to prawdziwi mistrzowie w mechanice, a zwłaszcza w przypadku zapłonu mają coś sensownego do powiedzenia lol

A zupełnie na poważnie, to jest tak jak pisze Sebastian - będzie ciężko. Oczywiście można mniej więcej, tylko po co.... Teraz łatwo można sprawdzić, czy rolnik nie wiedział co robi i pisze....

460

helmut .. polazłem dziś i  chyba nie bede nic robił ..  zagadał za pierwszym obrotem ...  więc jest super jak na mtz-a ... poczekam do mrozu jak będzie  dziwnie chodził to pogrzebie ...