521

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

Mam pytanie ,czy jak odkręcę skrzynie biegów od tylnego mostu rozejdą mi się te dwie części bez problemu ? Czy w środku będzie coś trzymać? Mówię oczywiście o MTZ82

522

Nie wiem ale w Jumzie było zabezpieczenie na wale ( 5tka była robiona ) ale cholera było cięzko rozbierać za pierwszym razem. tak ruski złączył że trzeba było klin wbijać żeby skrzynia się rozjechała..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

523

Więc właściciele MTZ-a jak to jest z tym rozjechaniem skrzyni od tylnego mostu?

524

Na szczęście nie miałem jeszcze przyjemności rozpoławiać MTZa w żadnym miejscu. Właśnie skończyłem remont przedniego napędu. ( modernizacja przednich teleskopów, by olej się nie wylewał)
A w sprawie rozjeżdżania postaram się coś dowiedzieć  !

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

525

Nic nie powinno trzymać . O ile pamiętam to trzeba uważać przy zjechaniu na wałek  WOM bo jak się dobrze nie ułoży i na chama się zacznie pchać   to będzie klops .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

526

Trudno jest zapamiętać jak się remontuje 5-7 różnych ciągników miesięcznie to nie jestem pewien bo ostatią skrzynie w belarus 820 rozbierałem 3 lata temu ale nie przypominam sobie o jakimś zabespieczeniu.Był to roczni mtz poleciały 2 tryby bo w całej skrzyni nie trafiały tryby prosto wsiebie tylko były  przesuniente o 3-4 milimetry i ustawiałem je podkładkami dystansowymi.

527

rozkręcaj sama wypadnie ...  zrobisz na stole  i  później bedizesz się martwił

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

528

planuje wymienic pompe przy rusku i zastanawiam sie ktora kupic licze na wasze porady pare przykladow:
http://allegro.pl/pompa-hydrauliczna-ns … 25259.html
http://allegro.pl/pompa-podnosnika-nsz3 … 36131.html
ile one maja wydajnosci ze takie inne ceny sa bo widac po nich tylko ze jedna plaska a druga okragla

529 Ostatnio edytowany przez Pajej (2013-02-16 19:28:01)

a do władka T25 jaka polecacie bo mi tez padła. pasuje mi zeby była wydajna bo ma big bagi dźwigac ta od MTZ podejdzie?

Rolnik z powołania:-)

530

Pajej T25 ma taką pompę od hydrauliki jak MTZ od wspomagania oryginalne były montowane NSZ-10 a teraz można kupić NS16 i będzie miała 60 procent większą wydajność np:
http://allegro.pl/pompa-hydrauliczna-ns … 009419.htm

531

dzieki kolego + leci

532

Dzis byl u mnie gość MTZ 82 TS leał się zniego olej az na ziemie kapało, ale gość zadowolony i wychwala go. mówi ze w transporcie luks. Biegi i reduktor synchro i moc ma. Opaowiadał że ma tez prawie nowego pronara tylko tak zrabana skrzynia ze biegi sa synchro a reduktor nie. MTZ wychodzi na górke np na 4 biegu a Pronarem 105 km musi do jedynki redukowac ogólnie pronara nie poleca.

533

nie chodzi oto że Pronar czy Mtz tylko modele od 1025 wzwyż mają skrzynie 16/8 noi trzeba mieć dobrą wprawę w transporcie żeby dobrze jechać, jak by miał Pronara 82 to by miał to samo co w Mtz

E 516 na części
Telefon 695 076 269

534

Lechu święte słowa trochę wprawy i idze jechać z ładunkiem 22 ton

535

Laszek napisał/a:

nie chodzi oto że Pronar czy Mtz tylko modele od 1025 wzwyż mają skrzynie 16/8 noi trzeba mieć dobrą wprawę w transporcie żeby dobrze jechać, jak by miał Pronara 82 to by miał to samo co w Mtz

Właśnie ma taki model pronara

536

Jak nabierze się wprawy to już wtedy nie problem, też mam Ruska 1025 z tą skrzynią, kukurydzy ciągłem coś koło 30 ton i szło, fakt że te przyczepy lekko szły bo na kołach od tira

E 516 na części
Telefon 695 076 269

537

jak się chwile pojeździ to nawet bbiegi nie zgrzytają big_smile  kwestia wprawy jak do wszystkiego

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

538

Koledzy pierwszego MTZa ojciec kupił 1991 roku i od tamtej pory tylko problemy. Największym błendem było kupno MTZ zamiast Ursusa z napendem np.914  A stało ich steki po PGR.
A jeszcze większą głupotą było kupno nowego Belarusa 892 w 2006 roku,
Panowie nie kupujcie tych ciągników szkoda zdrowia

539

Teraz z 914 też byłoby sporo problemów - wszystkiemu winne badziewne części zamienne.

...jak mawiał Sofronow.

540

marian892 jak mam ruska 1025 i nie narzekam. Co takiego w nim Ci sprawia problem? Ja w życiu nie zamieniłbym go na np 914

E 516 na części
Telefon 695 076 269