Odp: MTZ i wszystko co z nim związane
Mam pytanie ,czy jak odkręcę skrzynie biegów od tylnego mostu rozejdą mi się te dwie części bez problemu ? Czy w środku będzie coś trzymać? Mówię oczywiście o MTZ82
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » MTZ i wszystko co z nim związane
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 29 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanie ,czy jak odkręcę skrzynie biegów od tylnego mostu rozejdą mi się te dwie części bez problemu ? Czy w środku będzie coś trzymać? Mówię oczywiście o MTZ82
Nie wiem ale w Jumzie było zabezpieczenie na wale ( 5tka była robiona ) ale cholera było cięzko rozbierać za pierwszym razem. tak ruski złączył że trzeba było klin wbijać żeby skrzynia się rozjechała..
Więc właściciele MTZ-a jak to jest z tym rozjechaniem skrzyni od tylnego mostu?
Na szczęście nie miałem jeszcze przyjemności rozpoławiać MTZa w żadnym miejscu. Właśnie skończyłem remont przedniego napędu. ( modernizacja przednich teleskopów, by olej się nie wylewał)
A w sprawie rozjeżdżania postaram się coś dowiedzieć !
Nic nie powinno trzymać . O ile pamiętam to trzeba uważać przy zjechaniu na wałek WOM bo jak się dobrze nie ułoży i na chama się zacznie pchać to będzie klops .
Trudno jest zapamiętać jak się remontuje 5-7 różnych ciągników miesięcznie to nie jestem pewien bo ostatią skrzynie w belarus 820 rozbierałem 3 lata temu ale nie przypominam sobie o jakimś zabespieczeniu.Był to roczni mtz poleciały 2 tryby bo w całej skrzyni nie trafiały tryby prosto wsiebie tylko były przesuniente o 3-4 milimetry i ustawiałem je podkładkami dystansowymi.
rozkręcaj sama wypadnie ... zrobisz na stole i później bedizesz się martwił
planuje wymienic pompe przy rusku i zastanawiam sie ktora kupic licze na wasze porady pare przykladow:
http://allegro.pl/pompa-hydrauliczna-ns … 25259.html
http://allegro.pl/pompa-podnosnika-nsz3 … 36131.html
ile one maja wydajnosci ze takie inne ceny sa bo widac po nich tylko ze jedna plaska a druga okragla
a do władka T25 jaka polecacie bo mi tez padła. pasuje mi zeby była wydajna bo ma big bagi dźwigac ta od MTZ podejdzie?
Pajej T25 ma taką pompę od hydrauliki jak MTZ od wspomagania oryginalne były montowane NSZ-10 a teraz można kupić NS16 i będzie miała 60 procent większą wydajność np:
http://allegro.pl/pompa-hydrauliczna-ns … 009419.htm
dzieki kolego + leci
Dzis byl u mnie gość MTZ 82 TS leał się zniego olej az na ziemie kapało, ale gość zadowolony i wychwala go. mówi ze w transporcie luks. Biegi i reduktor synchro i moc ma. Opaowiadał że ma tez prawie nowego pronara tylko tak zrabana skrzynia ze biegi sa synchro a reduktor nie. MTZ wychodzi na górke np na 4 biegu a Pronarem 105 km musi do jedynki redukowac ogólnie pronara nie poleca.
nie chodzi oto że Pronar czy Mtz tylko modele od 1025 wzwyż mają skrzynie 16/8 noi trzeba mieć dobrą wprawę w transporcie żeby dobrze jechać, jak by miał Pronara 82 to by miał to samo co w Mtz
Lechu święte słowa trochę wprawy i idze jechać z ładunkiem 22 ton
nie chodzi oto że Pronar czy Mtz tylko modele od 1025 wzwyż mają skrzynie 16/8 noi trzeba mieć dobrą wprawę w transporcie żeby dobrze jechać, jak by miał Pronara 82 to by miał to samo co w Mtz
Właśnie ma taki model pronara
Jak nabierze się wprawy to już wtedy nie problem, też mam Ruska 1025 z tą skrzynią, kukurydzy ciągłem coś koło 30 ton i szło, fakt że te przyczepy lekko szły bo na kołach od tira
jak się chwile pojeździ to nawet bbiegi nie zgrzytają kwestia wprawy jak do wszystkiego
Koledzy pierwszego MTZa ojciec kupił 1991 roku i od tamtej pory tylko problemy. Największym błendem było kupno MTZ zamiast Ursusa z napendem np.914 A stało ich steki po PGR.
A jeszcze większą głupotą było kupno nowego Belarusa 892 w 2006 roku,
Panowie nie kupujcie tych ciągników szkoda zdrowia
Teraz z 914 też byłoby sporo problemów - wszystkiemu winne badziewne części zamienne.
marian892 jak mam ruska 1025 i nie narzekam. Co takiego w nim Ci sprawia problem? Ja w życiu nie zamieniłbym go na np 914
Strony Poprzednia 1 … 25 26 27 28 29 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » MTZ i wszystko co z nim związane
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo