Odp: MTZ i wszystko co z nim związane
he bo marian ma jd i juz na ruska nie moze patrzec dla mnie mtz jest ok wiadomo ze nie wytrzyma tyle co np jd ale roznica wyrowna sie w cenach czesci zamiennych
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » MTZ i wszystko co z nim związane
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
he bo marian ma jd i juz na ruska nie moze patrzec dla mnie mtz jest ok wiadomo ze nie wytrzyma tyle co np jd ale roznica wyrowna sie w cenach czesci zamiennych
To nie o to chodzi że na MTZa patrzeć nie moge. Od małego jeźdze MTZ ale szybko zrozumiałem że to nie ciągnik na który można liczyć. Wiele z nim przeszedłem w tym nowym mam ładowacz czołowy i troszke godzin zrobił od 2006 mam zrobione 4120godzin do dziś i gdyby nie mój ojciec który namówił mnie na MTZ(bo tani i sam naprawisz) nie kupił bym go. U mnie w jednej gminie jest 10 Belarusów tak że wiem co mówie,
Panowie rusek nie jest zły szczyt techniki to nie jest ale od ursusa więcej zrobi za mniejszą kasę zwrotniejszy i szybszy ... wiadomo jak ktoś sie na zachodnie przesiądzie i mu sie powiedzie to na ruska już patrzeć nie może ... a jak się leje to znaczy że ma za dużo ... i tyle
po drugie ja się chce zamienić bo może będzie lepiej ale nie powiedziane ze musi ... rusek jest taki że jak coś walnie to bierzesz stówę i lecisz do sklepu i na pewno czesc kupisz ... a do zachodniego bierzesz 1000 i nie dokońca czasami jesteś pewien czy starczy panowie nie ma się co tym wszystkim podniecać aż tak .. pomyśl sobie jak byś miał nagle koniem orać ?? chciało by ci się ?? więc nie ma co narzekać lepiej byle jak jechać niż dobrze iśc ...
tak to już jest że jak usiądzie się na coś lepszego to na stary sprzęt nie chce się wracać. Marian u mnie wioskę dalej jest 10 rusków z czego 3 u jednego gościa Wiadomo jan nowocześniejszy, wygodniejszy silniejszy tonie ma co porównywać. Ale znowu nie można mówić że jest do niczego. U nas jest kilku takich co kupili nowy traktor (zetor, df) i od razu była gatka że od razu biorą następnego a wszystkie stare sprzedają choćby i na złom, minął rok, minęły dwa lata i kolejnych nowych nie widać tylko nadal tymi starymi też robią...
Rusek nie jest zły jak jest w nowej kabinie to komfort duzo lepszy niz w forszaju 303
właśnie o to się w tym rozchodzi .. nie sztuka jeździć nowym nowoczensnym sztuką jest robić w polu i mieć z tego satysfakcje a nie modlić się by wszystko się udało bo kredyty zjedzą .. Rusek jest mniej zawodny od naszych ursusów zetorów fakt czasami się z niego leje .. ale i tak w sumie chyba mniej od rozbieranego ursusa parę razy .. jak byś nie dokręcał i tak cieknie ... tym się te sprzęty różnią ... a dociażyć ruska do wagi ursusa i robi dużo więcej ..
Koledzy części do ruska wcale nie takie tanie. Napewno nie takie drogie jak do zachodniego, myślałem że jak będe dbał to będzie super. Te rusaki z lat 1988-1995 to były super wytrzymałe ciągniki ale te po 2000 roku to lipa koszmarna. Mój dużo nie przerobił ale sypie sie wszystko. Osobiście myślałem że chociaż 5000godzin przerobi bez awarii ale sie myliłem. Wiadomo że jak sie porobi dobrym zachodnim to sie zmienia zdanie. Ale zachodniego mam od niespełna roku więc prędzej rusak robił wszystko tylko c360 pomagał w drobnych pracach. Macie racje że jaka cena taka maszyna. Nie mówie że ruska sprzedam bo zły, jest z ładowaczem i swoje robi do gnoju w sam raz
Mój w 3 lata zrobił ponad 2tyś więc jak by był taki zły to też dawno by się rozsypał. Jedyne co w nim roiłem to bendiks, czujnik od wody i oleju. Wymieniłem też wąż od pompki zasilającej do filtra paliwa. To by było wszystko z napraw w tym leciwym traktorze... A cena części jest śmiesznie niska bo przykładowo kompletny kosz WOMu to około 900 zł a np znajomy robił WOM w df to zapłacił 10tyś i to dwa razy robił wciągu dwóch lat. Więc to chyba jest różnica w cenie części jakby nie patrzć. Marian może i trafiłeś na pechowy egzemplarz a może ja na jakiś super wytrzymały
W sumie dużo nie robiłem w swoim, pompa wtryskowa, przedni most( wałek ataku pękł) pompa wspomagania, 2 alternatory, sprzęgło pośrednie łączące wałki napędowe, 2albo 3 wałki od napędu, pękło mi dzwignia od sprzęgła( przyłożył bym w przeczepe) Pękła mi ośka ta co popycha łożysko oporowe( stałem na światłach w mieście) bez sprzęgła wróciłem do domu.
Zawór hamulcowy zmieniony, nie dzaiała rozdzielacz ten pod siedzeniem(do wymiany) tylny WOM też sie rozleciał(tzn jeszcze chodzi ale trzeba robić) te ich opony BELSINAczy jakoś tak niby radial ale siatki nie ma, przednia pękła z mojej winy ale tylne popękały same z siebie( kolega ma 2 Belarusy w obu na gwarancji wymieniali popękały) Hamulców to prawienie nie ma od nowości(regulowane 1000 razy) A te wężyki od paliwa to śnią mi sie po nocach, teraz rozrusznik musze robić, Akumulatory żecz normalna też wymieniłem. To że wyblakł i że rdzewieje to nawet mi nie przeszkadza. Teraz olej cieknie już prawie wszędzie nawet z tylnej osi.
Raz mi sie zapalił pod kabiną jakieś kable sie przetarły od drgań. Niby bezpieczniki ma a wytopiło sie wszysko tam gdzie są te kostki z bezpiecznikami. W niedziele jak bydlaki karmiłem jakimś cudem rozłączyły sie rurki co olej doprowadzają do chłodnicy oleju wywalił mi 10 litrów oleju z silnika( dobrze że na śniegu zobaczyłem że sie leje) Jakieś tam czujniki też zmieniałem. heh nawet siedzenie sie przetarło. Cholera jak sobie przypomne co jeszcze to dopisze
to masz piekielnego pecha ... albo piekielny egzemplarz .. ale spokojnie w każdej marce takie są
ciesz sie puki jeleń chodzi bo później może on ci sie śnić po nocach
w sumie z moich mtg czyli tysiąc mój aktualnie 6,5 tys mtg to wrobiłem wtryski ... pompy mogłem nie ruszać ino skorygowali ją ... wymieniłem łożysko na reduktorze (półbiegach ) no i siłownik główny bo ciekł .. od siebie dołożyłem zaczep listwowy dolny dla wygody .. więc to nie awaria .. filtry itp to wiadomo
W Belarusie jak na 1200 Mtg robiłem kompletne sprzęgło i przerabiałem dwie pompy od hydrauliki ale tur je wykańcza ( pomiot woźniakowy) traktor ma 7 lat u nas 3 mysle że aż taki awaryjny nie jest jakieś małe pierdoły zawsze się trafiają
Marian to faktycznie trafiłeś chyba na egzemplarz który złożyli z odpadków. Ogólnie to ruski niby wszędzie ciekną ale sam się dziwie że nie mam z tym problemu
u nas tez kazdy belarus jak nie spojrzysz to leci olej ale jest jeden co naprawde jezdzi i nic zero wyciekow nic sie nie psuje model 1025 most jeszcze na stozku naprawde bardzo dobry traktor jeden z pierwszych w mojej wiosce na masce ma po rusku napisy chyba jeden z tych belarusow naprawde oryginalnych bo belarus belarusowi nie rowny jak np jd m i jd r
wymontowalem dzis pompe od hydrauliki dawala mi cisnienie ok 100 na rozgrzanym ok 70 regulowalem zaworem przy rozdzielaczu tym pod kapturkiem wkrecajac bylo lepiej ale moja decyzja wymiana pompy i teraz pytanie to jest prawa czy lewa bo na mojej tylko idzie odczytac 68,..l/min wiem ze to jest NSZ32 macie jakiej dane co do zakupu jakiej wydajniejszej i czy plaska lepsza od okraglej
http://otomoto.pl/inny-K149769.html czy pasuje kabina od takiej budowlanej do starego pin ponga szyby są standard ? przerabiał ktoś
Pasować to nie pasuje w tej budowlanej masz zbiornik paliwa z przodu w mtzecie 2 pod siedzeniem podłoga w budowlance jest prawie do samego tylnego mostu, jak by się pobawić to na pewno można przerobić, może i podłogę starej można by było wykorzystać. Ja 4 lata temu założyłem rzemieślniczą tą z uchylnymi szybami bocznymi niby wszystko miało pasować a też 2 dni we dwóch montowaliśmy. Ciągnik jednak zrobił się wygodniejszy i nowocześniejszy ma u mnie dożywocie, a od momentu gdy stał się pomocniczym, siewka opryskiwacz, rozrzutnik, prasa, trochę transportu, przestał nawalać.
http://allegro.pl/kabina-do-traktora-ci … 84445.html o takiej myśle tylko te ramy coś liche
Czarno to widzę . Pytanie co Będziesz robił ? Czy tę budę będziesz dopasowywał do starego dołu kabiny ? Czy jeszcze co innego ? Może z ursusa lepiej ?
z ursusa 385 to niewiem czy pasuje zakładają chyba od starszych zetorów ale 1500zł wołają i chyba poczekam i założe od jakiegoś rzemieśnika
Panowie ma ktoś z Was w swoim Belarusie takiego Joysticka z boku przy dźwigniach podnośnika i WOMu?
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 60 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » MTZ i wszystko co z nim związane
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo