541

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

he bo marian ma jd i juz na ruska nie moze patrzec dla mnie mtz jest ok wiadomo ze nie wytrzyma tyle co np jd ale roznica wyrowna sie w cenach czesci zamiennych

Fortschritt zt 423 a razy 2

542

To nie o to chodzi że na MTZa patrzeć nie moge. Od małego jeźdze MTZ ale szybko zrozumiałem że to nie ciągnik na który można liczyć. Wiele z nim przeszedłem w tym nowym mam ładowacz czołowy i troszke godzin zrobił od 2006 mam zrobione 4120godzin do dziś i gdyby nie mój ojciec który namówił mnie na MTZ(bo tani i sam naprawisz) nie kupił bym go. U mnie w jednej gminie jest 10 Belarusów tak że wiem co mówie,

543

Panowie rusek nie jest zły  szczyt techniki to nie jest ale  od ursusa więcej zrobi za mniejszą kasę    zwrotniejszy i szybszy ...   wiadomo jak ktoś sie na zachodnie przesiądzie i mu sie powiedzie to na ruska już patrzeć nie może ... a jak się leje to znaczy że ma za dużo ... i tyle 
po drugie  ja się chce zamienić bo   może będzie lepiej  ale nie powiedziane ze musi ...   rusek jest taki że jak coś walnie to bierzesz stówę i lecisz do sklepu i na pewno czesc kupisz ...  a do zachodniego bierzesz 1000 i nie dokońca czasami jesteś pewien czy starczy big_smile   panowie  nie ma się co tym wszystkim podniecać aż tak .. pomyśl sobie jak byś miał nagle koniem orać ??  chciało by ci się ??   więc nie ma co narzekać   lepiej byle jak jechać niż dobrze iśc ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

544

tak to już jest że jak usiądzie się na coś lepszego to na stary sprzęt nie chce się wracać. Marian u mnie wioskę dalej jest 10 rusków z czego 3 u jednego gościa smile Wiadomo jan nowocześniejszy, wygodniejszy silniejszy tonie ma co porównywać. Ale znowu nie można mówić że jest do niczego. U nas jest kilku takich co kupili nowy traktor (zetor, df) i od razu była gatka że od razu biorą następnego a wszystkie stare sprzedają choćby i na złom, minął rok, minęły dwa lata i kolejnych nowych nie widać tylko nadal tymi starymi też robią...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

545

Rusek nie jest zły jak jest w nowej kabinie to komfort duzo lepszy niz w forszaju 303

Rolnik z powołania:-)

546

właśnie o to się w tym rozchodzi ..   nie sztuka jeździć nowym  nowoczensnym sztuką jest robić w polu i mieć z tego satysfakcje   a nie  modlić się by wszystko się udało bo kredyty  zjedzą .. big_smile    Rusek jest mniej zawodny od naszych ursusów zetorów    fakt czasami się z niego leje .. ale i tak  w sumie chyba mniej  od rozbieranego ursusa parę razy ..  jak byś nie dokręcał i tak cieknie ...  tym się te sprzęty różnią ...   a dociażyć ruska do  wagi  ursusa i   robi dużo więcej ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

547

Koledzy części do ruska wcale nie takie tanie. Napewno nie takie drogie jak do zachodniego, myślałem że jak będe dbał to będzie super. Te rusaki z lat 1988-1995 to były super wytrzymałe ciągniki ale te po 2000 roku to lipa koszmarna. Mój dużo nie przerobił ale sypie sie wszystko. Osobiście myślałem że chociaż 5000godzin przerobi bez awarii ale sie myliłem. Wiadomo że jak sie porobi dobrym zachodnim to sie zmienia zdanie. Ale zachodniego mam od niespełna roku więc prędzej rusak robił wszystko tylko c360 pomagał w drobnych pracach. Macie racje że jaka cena taka maszyna. Nie mówie że ruska sprzedam bo zły, jest z ładowaczem i swoje robi do gnoju w sam raz

548

Mój w 3 lata zrobił ponad 2tyś więc jak by był taki zły to też dawno by się rozsypał. Jedyne co w nim roiłem to bendiks, czujnik od wody i oleju. Wymieniłem też wąż od pompki zasilającej do filtra paliwa. To by było wszystko z napraw w tym leciwym traktorze... A cena części jest śmiesznie niska bo przykładowo kompletny kosz WOMu to około 900 zł a np znajomy robił WOM w df to zapłacił 10tyś i to dwa razy robił wciągu dwóch lat. Więc to chyba jest różnica w cenie części jakby nie patrzć. Marian może i trafiłeś na pechowy egzemplarz a może ja na jakiś super wytrzymały

E 516 na części
Telefon 695 076 269

549

W sumie dużo nie robiłem w swoim, pompa wtryskowa, przedni most( wałek ataku pękł) pompa wspomagania, 2 alternatory, sprzęgło pośrednie łączące wałki napędowe, 2albo 3 wałki od napędu, pękło mi dzwignia od sprzęgła( przyłożył bym w przeczepe) Pękła mi ośka ta co popycha łożysko oporowe( stałem na światłach w mieście) bez sprzęgła wróciłem do domu.
Zawór hamulcowy zmieniony, nie dzaiała rozdzielacz ten pod siedzeniem(do wymiany) tylny WOM też sie rozleciał(tzn jeszcze chodzi ale trzeba robić) te ich opony BELSINAczy jakoś tak niby radial ale siatki nie ma, przednia pękła z mojej winy ale tylne popękały same z siebie( kolega ma 2 Belarusy w obu na gwarancji wymieniali popękały) Hamulców to prawienie nie ma od nowości(regulowane 1000 razy) A te wężyki od paliwa to śnią mi sie po nocach, teraz rozrusznik musze robić, Akumulatory żecz normalna też wymieniłem. To że wyblakł i że rdzewieje to nawet mi nie przeszkadza. Teraz olej cieknie już prawie wszędzie nawet z tylnej osi.
Raz mi sie zapalił pod kabiną jakieś kable sie przetarły od drgań. Niby bezpieczniki ma a wytopiło sie wszysko tam gdzie są te kostki z bezpiecznikami. W niedziele jak bydlaki karmiłem jakimś cudem rozłączyły sie rurki co olej doprowadzają do chłodnicy oleju wywalił mi 10 litrów oleju z silnika( dobrze że na śniegu zobaczyłem że sie leje) Jakieś tam czujniki też zmieniałem. heh nawet siedzenie sie przetarło. Cholera jak sobie przypomne co jeszcze to dopisze

550

to masz piekielnego pecha ...  albo piekielny egzemplarz .. ale spokojnie w każdej marce takie są big_smile smile
ciesz sie  puki jeleń chodzi smile bo później może on ci sie śnić po nocach smile 
w sumie z moich  mtg czyli tysiąc mój   aktualnie 6,5 tys mtg  to wrobiłem wtryski ... pompy mogłem nie ruszać   ino skorygowali ją ...  wymieniłem łożysko na   reduktorze (półbiegach )   no i siłownik główny  bo ciekł ..  od siebie dołożyłem zaczep listwowy  dolny dla wygody .. więc to nie awaria ..   filtry itp to  wiadomo

551

W Belarusie jak na 1200 Mtg robiłem kompletne sprzęgło i przerabiałem dwie pompy od hydrauliki ale tur je wykańcza ( pomiot woźniakowy) traktor ma 7 lat u nas 3 mysle że aż taki awaryjny nie jest jakieś małe pierdoły zawsze się trafiają

552

Marian to faktycznie trafiłeś chyba na egzemplarz który złożyli z odpadków. Ogólnie to ruski niby wszędzie ciekną ale sam się dziwie że nie mam z tym problemu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

553

u nas tez kazdy belarus jak nie spojrzysz to leci olej ale jest jeden co naprawde jezdzi i nic zero wyciekow nic sie nie psuje model 1025 most jeszcze na stozku naprawde bardzo dobry traktor jeden z pierwszych w mojej wiosce na masce ma po rusku napisy chyba jeden z tych belarusow naprawde oryginalnych bo belarus belarusowi nie rowny jak np jd m i jd r

Fortschritt zt 423 a razy 2

554

wymontowalem dzis pompe od hydrauliki dawala mi cisnienie ok 100 na rozgrzanym ok 70 regulowalem zaworem przy rozdzielaczu tym pod kapturkiem wkrecajac bylo lepiej ale moja decyzja wymiana pompy i teraz pytanie to jest prawa czy lewa bo na mojej tylko idzie odczytac 68,..l/min wiem ze to jest NSZ32  macie jakiej dane co do zakupu jakiej wydajniejszej i czy plaska lepsza od okraglej

555

http://otomoto.pl/inny-K149769.html  czy  pasuje kabina od takiej budowlanej do starego pin ponga   szyby są standard ? przerabiał ktoś

556

Pasować to nie pasuje w tej budowlanej masz zbiornik paliwa z przodu w mtzecie 2 pod siedzeniem podłoga w budowlance jest prawie do samego tylnego mostu, jak by się pobawić to na pewno można przerobić, może i podłogę starej można by było wykorzystać. Ja 4 lata temu założyłem rzemieślniczą tą z uchylnymi szybami bocznymi niby wszystko miało pasować a też 2 dni we dwóch montowaliśmy. Ciągnik jednak zrobił się wygodniejszy i nowocześniejszy ma u mnie dożywocie, a od momentu gdy stał się pomocniczym, siewka opryskiwacz, rozrzutnik, prasa, trochę transportu, przestał nawalać.

557

http://allegro.pl/kabina-do-traktora-ci … 84445.html   o takiej myśle tylko te ramy coś liche

558

Czarno to widzę . Pytanie co Będziesz robił ? Czy tę budę będziesz dopasowywał do starego dołu kabiny ? Czy jeszcze co innego ? Może z ursusa lepiej ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

559

z ursusa   385 to niewiem czy pasuje zakładają chyba od starszych zetorów ale 1500zł wołają i chyba poczekam i założe od jakiegoś rzemieśnika

560

Panowie ma ktoś z Was w swoim Belarusie takiego Joysticka z boku przy dźwigniach podnośnika i WOMu?

E 516 na części
Telefon 695 076 269