421

Odp: Rzepak

Wczoraj byłem w zachodniopomorskim większość rzepaków już dostała nawóz, ja osobiście rzepaku nie sieje ciekawi mnie co zostanie z nawozu po tych opadach śniegu??

422

marian892 napisał/a:

Wczoraj byłem w zachodniopomorskim większość rzepaków już dostała nawóz, ja osobiście rzepaku nie sieje ciekawi mnie co zostanie z nawozu po tych opadach śniegu??

Efekt cieplarniany, normalnie!

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

423

Tomala napisał/a:

A w jakich dawkach rozlewacie?

W pierwszej dawce podaję ok 100-110 kg czystego N, jednakże część dawki podaję w nawozie z siarką a resztę uzupełniam RSM'em.
Druga dawka to już tylko RSM 28 - ok 170 litrów.

424

rudemenes napisał/a:

Ja stosuję w pierwszej dawce tylko częściowo, a druga to już tylko RSM.

mopis - a jak podajesz siarkę w rzepaku ??

Z siarką miałem problem, bo siarczan amonu zakwasza mocno i jako sypki źle mi się go piastem rozrzuca. Od zeszłego roku stosuję agrosulkę, siarka + wapno za dobre pieniądze. Ostatnio zamówiłem po 180 pln/tona na gospodarstwie (warm-mazurskie).
S – 17% (ekwiwalent SO3 min.42.7%)     
Ca – 21,3% (ekwiwalent CaO min. 30%)
Właśnie przed opadami śniegu posypałem na pole.

425

Zaciekawiłem się tym nawozem chodzi mi o Agrosulkę, I mam pytanie czy jeżeli posypałbym na ścierń przed uprawkami przed rzepakiem na jesieni to siarka działałaby do wiosny włącznie? Chodzi mi żeby przy okazji wapnowania dać siarkę.Na przezimowanie dobrze wpłynęłaby tylko jak długo działa?

426

Teoretycznie tak jest najlepiej i siarka na pewno przetrwa do wiosny. Ja ze względu na terminy i cenę nawozu sypię jednak pogłównie albo jesienią albo wczesną wiosną.

427

szkoda kasy na tą AGROSULCe przecież to gips!!

428

marian892 napisał/a:

najpewniej splynie do rzek wiekszosc. u mnie spadlo w ostatnie 2 doby 25 cm sniegu i dalej sypie

mdw

429

W zachodniopomorskim sypią nawozy ale spółdzielnie lub niemcy. W tamtym tygodniu u wujka w firmie sypali nawozy. Jeden jechał z saletrą drugi z kizerytem a trzeci lał RSM, 3 traktory jeden za drugim na rzepak. dodam że na snieg.

430

u mnie dalej sypie i zawieje sie robia i  przymrozek znowu , no masakra.

mdw

431

Dobra zima się kończy, byłem na rzepaku ładnie przezimował. Narazie odpukać bo jeszcze cały marzec. Pryskałem na jesieni Tebu ale mimo wszystko jest dość wysoki. Może trochę spóźniłem oprysk. Jak wasze rzepaki?

432

u mnie to tak ze 40 cm śniegu jeszcze

433

U mnie całkiem nie żle , jak dobrze pójdzie to w sobote saletra.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

434

Chłopaki wczoraj wysiany saletrosan 350 kg jak narazie prezętuje sie baedzo ładnie plantacja

435

No i u mnie niby git tylko strasznie sarny go obżarły , myślicie że to będzie miało wpływ na plon?

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

436

U mnie w zeszłym roku sąsiad pilnował rzepaku to mówił że co ranek przychodziło na 1 ha ok 25 saren, sypnął prawie 4 tony także aby Ci środków nie zżarły.

437

Pawłó też wczoraj widziałem jedno miejsce podgryzione ale to malutki plac reszta ok później wstawię zdjęcia jak wygląda plantacja

438

pawelg napisał/a:

No i u mnie niby git tylko strasznie sarny go obżarły , myślicie że to będzie miało wpływ na plon?

cholera wie, większość listków i tak obumiera a ze środka wychodzą nowe młode pędy. Myślę że nie wpłynie to na plon ale to moja teoria.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

439

Też tak myślę , a czas pokaże.

440

byłem dzis na ogledzinach i rzepak ładnie przezimował, ale w polu mokro jak nie bedzie przymrozku to nie wjade z azotem
http://www.bankfotek.pl/thumb/1435350.jpeg

Rolnik z powołania:-)