Odp: Rzepak
Wczoraj byłem w zachodniopomorskim większość rzepaków już dostała nawóz, ja osobiście rzepaku nie sieje ciekawi mnie co zostanie z nawozu po tych opadach śniegu??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wczoraj byłem w zachodniopomorskim większość rzepaków już dostała nawóz, ja osobiście rzepaku nie sieje ciekawi mnie co zostanie z nawozu po tych opadach śniegu??
Efekt cieplarniany, normalnie!
A w jakich dawkach rozlewacie?
W pierwszej dawce podaję ok 100-110 kg czystego N, jednakże część dawki podaję w nawozie z siarką a resztę uzupełniam RSM'em.
Druga dawka to już tylko RSM 28 - ok 170 litrów.
Ja stosuję w pierwszej dawce tylko częściowo, a druga to już tylko RSM.
mopis - a jak podajesz siarkę w rzepaku ??
Z siarką miałem problem, bo siarczan amonu zakwasza mocno i jako sypki źle mi się go piastem rozrzuca. Od zeszłego roku stosuję agrosulkę, siarka + wapno za dobre pieniądze. Ostatnio zamówiłem po 180 pln/tona na gospodarstwie (warm-mazurskie).
S – 17% (ekwiwalent SO3 min.42.7%)
Ca – 21,3% (ekwiwalent CaO min. 30%)
Właśnie przed opadami śniegu posypałem na pole.
Zaciekawiłem się tym nawozem chodzi mi o Agrosulkę, I mam pytanie czy jeżeli posypałbym na ścierń przed uprawkami przed rzepakiem na jesieni to siarka działałaby do wiosny włącznie? Chodzi mi żeby przy okazji wapnowania dać siarkę.Na przezimowanie dobrze wpłynęłaby tylko jak długo działa?
Teoretycznie tak jest najlepiej i siarka na pewno przetrwa do wiosny. Ja ze względu na terminy i cenę nawozu sypię jednak pogłównie albo jesienią albo wczesną wiosną.
szkoda kasy na tą AGROSULCe przecież to gips!!
najpewniej splynie do rzek wiekszosc. u mnie spadlo w ostatnie 2 doby 25 cm sniegu i dalej sypie
W zachodniopomorskim sypią nawozy ale spółdzielnie lub niemcy. W tamtym tygodniu u wujka w firmie sypali nawozy. Jeden jechał z saletrą drugi z kizerytem a trzeci lał RSM, 3 traktory jeden za drugim na rzepak. dodam że na snieg.
u mnie dalej sypie i zawieje sie robia i przymrozek znowu , no masakra.
Dobra zima się kończy, byłem na rzepaku ładnie przezimował. Narazie odpukać bo jeszcze cały marzec. Pryskałem na jesieni Tebu ale mimo wszystko jest dość wysoki. Może trochę spóźniłem oprysk. Jak wasze rzepaki?
u mnie to tak ze 40 cm śniegu jeszcze
U mnie całkiem nie żle , jak dobrze pójdzie to w sobote saletra.
Chłopaki wczoraj wysiany saletrosan 350 kg jak narazie prezętuje sie baedzo ładnie plantacja
No i u mnie niby git tylko strasznie sarny go obżarły , myślicie że to będzie miało wpływ na plon?
U mnie w zeszłym roku sąsiad pilnował rzepaku to mówił że co ranek przychodziło na 1 ha ok 25 saren, sypnął prawie 4 tony także aby Ci środków nie zżarły.
Pawłó też wczoraj widziałem jedno miejsce podgryzione ale to malutki plac reszta ok później wstawię zdjęcia jak wygląda plantacja
No i u mnie niby git tylko strasznie sarny go obżarły , myślicie że to będzie miało wpływ na plon?
cholera wie, większość listków i tak obumiera a ze środka wychodzą nowe młode pędy. Myślę że nie wpłynie to na plon ale to moja teoria.
Też tak myślę , a czas pokaże.
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo