Odp: Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Po ile ta słome liczysz?
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Po ile ta słome liczysz?
w mojej okolicy to jednego balota nadliczbowego nie znajdzie się słomy...
po 200 za tone szło a teraz to nie wiem, totalny zastój.
na allegro widziałem słomę po 35 za balota ale nie przeglądałem tej oferty w mojej okolicy słoma na dziś po 50 zeta za balot ale właściwie nikt nie kupuje słoma jeszcze nie ścięta a już sprzedana.
zauważyliście jakie są wahania ceny kukurydzy na giełdach? nie pojmuję co się dzieje...
słoma ... niech jak załatwicie gdzie oddawac to dajcie znać .. trochę tego kolega naprasował ... i nie ma co z tym zrobić ...
u mnie w gminie z Poznańskiego mają troszkę ziemi i świń to słomę zbierają gdzie się da, składają i później wywożą ponad 200 km do drugiego gospodarstwa gdzieś pod Poznaniem.
Prawdopodobnie ze słomą w tym roku bedzie problem, elektrownie nie chca bra bo zielone certyfikaty staniały i taniej im wychodzi palic weglem i płacic kary za niestosowanie biomasy. U nas w oklicy wszyscy od kilku lat oddawali slome na brykiet pelett i inne teraz bedzie problem i słoma zostanie na polu, sieczkarnia troche w koncu pochodzi bo chyba juz zArdzewiała
Jak Bombay pisze. Będzie problem.
Słoma zostanie tam gdzie jej miejsce, na polu
u mnie skupują po 140zł/t wlkp
Panowie w mojej okolicy to nie problem z tym że u nas t i tak nikt na "przemysł" nie sprzedawał tylko dla zwierząt. Kumpel może więcej nazbiera bo zawsze mu brakuje tylko ostatnio zrezygnował z 70ha rzepaku i zamiast niego sieje żyto hybrydowe i skoro średnio wyszło mu 8 ton to i słomy nie brakowało
Wszystko rozchodzi sie te limity. Elektrownia podpisała pierw umowe z brykieciarzami a póżniej zerwala i nic nie można zrobić. Oni zostali z maszynami a my ze słoma.
A czy nadmiar słomy to jakaś tragedia? Próchnicy nigdy za dużo w polu...
Nie do końca tak jest.
Nie do końca tak jest.
Dlaczego? pomijam zakwaszanie... to można zniwelować wapnem...
Nie wiesz Laszek... Przecież to chodzi o te krwiożercze grzyby, których z resztą nie widzę a wszystko co roku tniemy.
;-)
grzyby? raczej zaburzenie stosunku węgla do azotu
Grzegorzowi chodzi o przetrwalniki grzybów, które żyją na słomie - przede wszsystkim podsuszki.
Ja jednak nie mam takich problemów, ostatecznie potne słomę dookoła pola...
Wszystko rozchodzi sie te limity. Elektrownia podpisała pierw umowe z brykieciarzami a póżniej zerwala i nic nie można zrobić. Oni zostali z maszynami a my ze słoma.
Wszystko to wina chciwości i chęci szybkiego zysku, taki polski standardzik. Za słomę płacili 70 zł/tonę na polu, sprasowali, zwieźli, speletowali i po ponad siedem stów za tonę darli od elektrociepłowni. Nie ma co się dziwić.
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo