Odp: nawożenie zboża
A ja powiem że jednak z lewa RSM a prawa saletra
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A ja powiem że jednak z lewa RSM a prawa saletra
Edytowałem post i dodałem jedną wskazówkę bo napisałem niejasno ten fragment (a jest kluczowy) choć odpowiedź widać i tak na zdjęciu.
Na zdjęciu to widzę po lewej później siane ?Widać na dole jakby późniejszy wjazd w samosiewów. Ten samosiewów? jakby dostał saletry dla szybkiego wytworzenia masy.
Ja obstawiam prawa rsm
Czas na odpowiedź
Saletra po prawej......
....I po lewej.
Rsm nie był stosowany na tym polu
Różnica tak jak zauważył Andrzej wynika z terminu siewu.
W dolnej części zdjęcia widać jak się zapędziłem AUŚ na już wcześniej zasiane.
Po prawej było siane 24 września (do 25 IX literatura podaje na moim rejonie termin optymalny, opóźniony do 5 X) po lewej zasiałem później o ok 2,5 tyg (prawdopodobnie 11 X). Terminy dla prawej i lewej strony wynikały z tego kiedy krowy zjadły poplon z gorczycy.
Siew poplonu wcześniejsza uprawa nawożenie zeszło- i tegoroczne było takie samo ponieważ to pole uprawiam po długości. (Pole ma wymiary 32×350 zdjęcie robiłem w poprzek stojąc na miedzy) . Prawdopodobnie poplon wciągnął więcej wody rosnąc tydzień dłużej. Główna jednak przyczyna to inne warunki temperaturowe w okresie wschodów i dłuższy okres do zimowego spoczynku.
Zdjęcie wrzuciłem bo często słyszę porównania: " a u sąsiada po bezorce to pole wygląda gorzej niż umnie" , "po tym ruskim nawozie lepiej rośnie niż po polskim" itp.
A wystarczy jedna zmiana i takie różnice. Jak porównywać to tylko swoje do swojego. To pole jest najlepszym przykładem nie tylko z powodu tego żyta. W górnej części zdjęcia znajduje się inna działka którą mój ojciec kupił 35 lat temu. Tą działkę mamy 10 lat. Mimo takiej samej gleby po obu stronach dziś już nie istniejącej miedzy nawet po 5 latach od zakupu było widać linie podziału między działkami. Nic w tym jednak dziwnego swoje uprawialiśmy jak własne sąsiad co roku miał umowę na gębę i uprawiał tak by nie stracić za dużo.
No ale za ten "samosiew" sorry.
No ale za ten "samosiew" sorry.
Na jesieni postanowiłem zacząć uprawę bezorkową na części pół. Potem postanowiłem trochę więcej. Ostatecznie z ozimin tylko kawalek pszenicy jest po orce. O tym że mi samosiewy powschodzily nie zboże z siewu to słyszałem od jesieni. Na wiosnę kumpel się pytał ze zdziwieniem czy na samosiewy daje nawozy. Był czas przywyknąć do tak nazwanych upraw.
Zrób zdjęcie jak to wygląda obecnie.
Szok....
Szok....
Panowie mam możliwość kupić poferment z biogazowi 15zl netto za 1000l skład
Sucha masa 5,2%
Azot 5,7 mg/l
Fosfor 0,8 mg/l
Potas 3,1 mg/l
Stosuję to ktoś z was? Nie posiadam produkcji zwierzęcej ani nie mam dostępu do obornika i kurzaka gdzie jego cena jest już na olx ponad 3000 zł za wywrotkę+ transport. Chodzi mi o zastosowanie go przed siewnie zamiast nawozów sztucznych , żeby wzbogacić trochę życie glebowe. Co o tym myślicie?
Jeśli te zawartości azotu i reszty są tak małe to szkoda roboty, chyba że pomyliłeś jednostki.
Takie podali i właśnie dlatego chciałbym się dopytać kogoś kto to stosuję czy jest jakiś efekt. Nie wiem czy każdy poferment ma zbliżone wartości do tych czy ich jest jakiś chrzczony.
no tak ale tego leją po 30-40 tys, na hektar
5,7mg/l azotu to w 1m3 (1000l) jest 5,7g czyli w 1000m3 jest niecałe 6kg azotu? To bardzo mało za duże pieniądze.
Coś tu nie tak..
Woda z kałuży ma lepszy skład.
Prasa pisze że poferment jest zbliżony do gnojowicy.....
Nie powinno być mg/ml badanej próbki?
Wtedy by się mniej więcej zgadzało składem w 1m³ z gnojowica świńska (poza obniżonym poziomem fosforu)
Sami dowiozą czy musisz organizować transport i rozlew?
Muszę do nich podjechać i zobaczyć te ich badania z laboratorium bo coś jest nie tak z tymi jednostkami. W tym roku transport i rozwiezienie we własnym zakresie w przyszłym roku planują już zakup cysterny i usługi rozlewania.
Daleko masz?
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » nawożenie zboża
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo